sso спектр

A spectre nem a hasonló angol kifejezést takarja, hanem ha átfordítjuk, akkor spektrumot kapunk. Mindkettő értelmes, de a spektrum több jelentést hordoz magában, ami a terepmintát illeti. A minta keletkezése nagyjából 2009 környékére tehető, amikor az FSB felhívására az SSO mérnökei megalkották ezt a négy színből álló digitális terepmintát. A zöld vagy sima spectre mintában a zöld, a barna, a bézs és a fekete keveredik, enyhén megnövelt pixelekkel az EMR-hez képest. A megnövekedett pixelek sokkal jobban bontják meg a mikro mintákat, ezáltal nagyobb távokban nem állnak össze egy nagy masszává. A fekete (tudjuk, hogy elméletben nincs a természetben), a különféle árnyékoló hatással felérve tovább bontja a formát és ezzel növeli az érzékelt pozitív és negatív tér közti optikai érzékelést. Nagyon tudományos ugye? Magyarul sokkal hatékonyabban álcáz a sima EMR-hez képest.

Saját fotó

Megpróbálom illusztrálni pár fotóval, viszont a tesztek nem a legideálisabb közegben, a hátsó kertben kerültek megvalósításra, így komolyabban nem mérvadóak. Komolyabb teszteket csináltak mások és ezeket majd láthatjátok később. Az első képen az EMR jobban teljesített szerintem, de nem lehet mindig optimális a közeg, és a spectre jobban álcáz különféle zöld árnyalatú helyeken.

Itt ráközelítettem, hogy a következő képhez jól látható legyen a két sapka.

Saját fotó

Nagyjából 20 méter a távolság, itt már azért jobban látszik, hogy a spectre megtöri a körvonalakat.

Saját fotó

Az SSO végül két különféle változatot kezdett gyártani, a sima spectrét a zöld domináns helyekre és az SKVO nevezetűt a kopárabb, hegyvidékes területekre. Az SKVO egyébként a Déli Katonai Körzet rövidítése, ez valahol megmutatja, hogy végül is kinek szánták elsősorban. Ahogy az lenni szokott az SSO, hogy kiszolgálja a különféle igényeket, ruháktól kezdve felszerelésekig bezárólag mindent gyárt ezekben a terepmintákban. Külön megjegyzem, hogy nem csak az SSO, hanem a Praktika is gyártott spectre mintával ruházatot, amit aztán az FSB használt is a bevetéseken.

Forrás: Viking22 fotói

Ruházat terén megtalálhatóak az ACU szabású gyakorlók és az álcaruhák is. Véleményem szerint itthonra, játékra az álcaruha sokkal többet sokoldalúbb, mint egy sima gyakorló. Természetesen nem mindentudóak, de ha kellene választani, akkor az álcaruhára szavaznék. A hosszú távú terveim közt szerepel egy spectre álcaruha és egy SKVO gyakorló beszerzése átmeneti időszakokra. Egymáshoz viszonyítva jól látszanak a különbségek.

Forrás: Viking22 fotói

Az álcaruha kifordítható és létezik partizán vagy sumrak szabással (habár sumrakból nem láttam még SKVO-t). Az alábbi képen jól látszik a két minta fakóbb oldala is, amivel megnövelhetjük az álcázást, ha a helyzet úgy kívánja.

Forrás: Viking22 fotói

A két minta jól kombinálható, de önmagukban is jól működnek másik mintákkal kombinálva. Erre a legjobb példa a következő galéria, amibe Willard képeit gyűjtöttem össze a rusmil.net fórumáról.

A nagyméretű képek itt elérhetőek:

https://rusmil.net/forum/discussion/6426/1/co-z-czym-ss-spectre-jagiel-surpat-etc/#Item_0

A hatékonyságról pedig álljon itt pár videó.

Marty videója, jól bemutatja a különbségeket.

Végezetül érdemes az rjinga nevű felhasználó videóit megnézni. Ő a sima spectre ruhát használja, próbálja bemutatni, hogy változó körülményekhez képest (mozgásban, több-kevesebb álcával), hogyan teljesít.

https://www.youtube.com/channel/UCshPFR5UMwIAwdHAutYuLLg/search?query=spectre


Köszönöm a képeket Eriknek!