VSO Liuksz

Saját fotó

A VSO vagy Vitiazspec egy Fehérorosz ruházati cég, aminek Lengyelországban is van boltja. Nos, ez a bolt bonyolítja a forgalom nagy részét EU-n belül. Régebb óta a piacon vannak, de elég sokáig elhanyagoltam őket, mondván, hogy nem orosz, olcsó kópia. Nos, az tény, hogy a szó szoros értelmében nem orosz holmikat árulnak és ezt a kópia dolgot a lengyel fórumokon is komolyan meg kellett védenie a cégnek. A sztori lényege, hogy többen az SSO farvizén evező olcsó másolatgyártó cégnek nevezték, aki megtévesztéssel éri el a vásárlást, ami első pillantásra talán igaznak is bizonyulhat(na), csak hogy többször sikerült cáfolni ezt a felvetést. Az tény, hogy sok termékük régebbi SSO termékek másolata, de ez ne tévesszen meg senkit, mert a lengyel oldal csak szűk skáláját árulja, amúgy a széles termék palettának. A gorkák régebbi SSO kivitel másolatok, de ugyanakkor lehet(ne) már gorka 5 és egyéb modernebb szabású, anyagú dolgokat is venni tőlük, ha épp Minszkben járnánk. A gorkáikról speciel jókat hallottam eddig, és nem szabad elfelejteni a VSO Meduzákat sem, amik méltó ellenfelei az SSO Partizán M-nek.

Saját fotó

A Liuksz (vagy magyarosítva hiúz), egy egyoldalas, „olcsó” klm/kzm típusú álcaruha benyomását kelti. Ez nagyjából a termék paletta alja, viszont a többi kvázi noname klm pizsamákkal szemben olyan tulajdonságai vannak, amik szerintem beemelik a közép mezőnybe a Magellán, BARS és Avtor Sumrak ruhái közé (tudom, az Avtornak nem sumrak a neve, csak partizán vagy mi, de ennyi pontatlanságot engedjetek meg).


A felső az olcsóbb pizsamákkal szemben az SSO partizán szabására hasonlít, azaz gombok futnak a feléig, ahol egy zsinórral lehet összébb húzni derékban, ez a szűkítő megtalálható az álca felső alján is. Abban természetesen eltér az SSO partizántól, hogy nincsenek rajta ágbújtatók, a kapucni szabása más, erről hiányzik a fül körüli háló. A felső ujjain extra anyag takarja a kézfejet, innen hiányolom a Magellán Sumrakok hüvelykujjnak kivágott részt vagy az SSO által használt zsinórt, amibe az ember ha beleakasztja a hüvelykujját, a felső ujja nem fog össze vissza felcsúszni. Ezt javítani fogom.


A nadrág dereka és szárai gumis szűkítésűek. A különbség az olcsóbb pizsikkel összehasonlítva azonnal látszik, mert ennél egy zsinórral lehet szűkíteni a derekat, övbújtatót sajnos nem varrtak rá. Ezt házilag is lehet pótolni, de inkább arra gondoltam, hogy kap helyette két hurkot oldalt, amivel felszerelhetőek lesznek nadrágtartóval akár a gorkák és egyéb álcaruhák. A szárakon gondolkoztam egy gumi bevarrásával, hogy a nadrágot a bakancsra húzza, de tesztelés után rájöttem, nem fog kelleni. A nadrág szára nálam elég hosszú volt, hogy a túrabakancs rövidebb szárára is rálógjon, így nem tapasztaltam ennek a megoldásnak a hiányát. Az olcsóbb kategóriával ellentétben itt térdben és ülepen kapott egy extra réteg anyagot erősítésként. Egyébként varrás ügyileg nincs panaszom, mindenhol szép egyenes, sehol nincs rontva.

Saját fotó

Ejtsünk pár szót a felhasznált anyagról is. Nos, a honlap szerint ez 20% pamut és 80% poliészter, de a címke szerint 51-49%-os kevert anyagról van szó. Azért érdekes ebbe belemenni, mert az SS Leto mintás ruha puhább, mintha több lenne benne a pamut, ellenben a Tochka meg keményebb, susogósabb. Elsőre azt hittem, hogy gáz lesz a Tochka anyaga miatt, de egy tesztjátékon bebizonyította az ellenkezőjét. Ami feltűnt, két 30-as mosás meg pakolgatás mellett, hogy az SS Leto mintha kopott volna pár helyen. Ez nem jellemző az olcsó pizsikre, ennek ellenére azért figyelni fogom, hogy mennyire kopik vagy fakul az anyag. Még egy érdekes dolog, az klm/kzm Leto színekhez képest ezek a színösszeállítások sokkal sötétebbek (persze nem annyira, mint egy Partizan M vagy VSO Meduza árnyalatai), ami nem jelent gondot, csak érdekesség.

A fakulás, saját fotó


Végezetül azt kell, mondjam, hogy nagyjából 13.000+postáért szerintem megéri ezekkel a ruhákkal szemezni. A fenti tulajdonságok és ár mellett jó vetélytársai az olcsó pizsiknek, mert azok kevesebb extrával, de nagyjából ugyanennyiért érkeznek meg hozzánk. A hiányzó plusz extrákat és leendő módosításokat mással is beszéltem, erre megkaptam, hogy ez egy „olcsó” ruha és a VSO-nak van megfelelő válasza ezekre, az Anorak Leto (ami nagyjából az SSO Partizán helyi másolata). Azt gondolom, hogy ha félretesszük azt a tényt, hogy a szó legszorosabb értelmében orosz ruháról van szó, hanem a kistestvérük gyártja, szerintem megfizethető és használható ruhákat kapunk pénzünkért cserébe.

Azt el is felejtettem, hogy kapható még EMR meg Berezka mintával is. Ja, meg szokott akció is lenni a VSO háza táján…

Forrás: VSO facebook oldala