Redzone M42 álcafelső

Saját fotó

A Redzone a visszatérése óta csak replikákat gyártott vagy saját fantázia szülte dolgokat. Sajna az üzlet nem sikerült olyan jól és inkább összeálltak a Frontowiec-cel, így a dolgaikat most már csak onnan lehet megvenni. Amíg aktív volt a weboldaluk lehetett kapni egy fucsa, kétoldalas ruhát, ami valamelyest az ANA Krot iterációja volt. A különlegessége a színei voltak, azaz tavaszi és őszi EMR. Akkoriban nem kellett, de már bánom, hogy nem vettem meg, sajnos az a fajta ruha már nem kapható. Ezzel az álcafelsővel is így voltam, lamentáltam rajta, de végül megvettem. Aztán vettem egy nagyobbat is, ami tulajdonképp nem is kellett már.

Saját fotó

Az M42 gyakorlatilag majdnem hű leképezése a régi Waffen SS álcafelsőnek, természetesen modern anyagokból és a Fehérorosz EMR (digiflora) tavaszi és őszi terepminta iterációjával. Ez árnyalatokban eltér a rendszeresített Shturm 6SH122 álcaruha színeitől. Az anyagot a Mogotex gyártja, 67%poliészter és 33% viszkóz anyagok keveréke, és valamiért nem találom a kínálatuk közt jelenleg. Más színekkel van, de ezekkel a tavaszi-őszi kombóval most nincs. Egyébként a sok műszál ellenére nem annyira kelt műanyaghatást, mint az NPO SM TEN egyenruhám.

Saját fotó

A ruha tehát két oldalas álca, amin ha jól láttam mindkét oldal festett, nem az átfolyatós technikával operáltak, mint az SSO a vékonyabb álcaruhái esetében. A színek egyébként élénkek, elsőre nagyon elüthetnek a környezetüktől. Az a tapasztalatom, hogy ezek tényleg kora tavasszal és tél végén lehetnek igazán hasznosak. Ehhez csináltunk pár tesztet is, egyszer még február elején, a másikat már talán április-májusban. A szürke oldala a februári erdőben, ahol bőséggel van szürke, barna, fakóbb színek, nagyon dominál, de ha akadt egy kis zöld, a tavaszi oldal sem hagyott cserben. Úgy gondolom, hogy a tavaszi élénkségével, akár kiégettebb környezetben is megállhatja a helyét, mert van benne homokszínből is. Az őszit meg télire terveztem, meg Lacházára az épületek közé. Maradjunk annyiban, hogy egy kis vegetációval jól használható ruha, de később, amikor minden zöldül, inkább a Tochkát vagy az SSO Sumrakot választanám az itthoni gyűjteményből.

Saját fotó


Az SSO Sumrak meg nem más, mint egy áttervezett M42-es felső, kapucnival. Annak a kapucniját annyira nem szeretem, de az mindenképp szükséges, szóval varrtam erre a felsőre is. Nem sikerült tökéletesre, de nem esik le, mindkét oldalra kapott ágbújtatókat és lehet állítani a hosszát is a tavaszi oldalon tépőzárral.

Saját fotó

A ruhán egyébként sok helyen vannak ágbújtatók, ahová lehet mindenféle álcát pakolászni. A zsebei megfelelő méretűek, meg kifordíthatók, kanadai gombokkal záródnak. Valahogy inkább tetszene, ha fentebb lennének a mellkason, mint a Partizán szabású ruhákon. A mandzsettái kicsit nagyok és hiányzik róluk a szokásos zsinór vagy hüvelykujj kivágás. Ezeket lehet orvosolom a későbbiekben.

Továbbá gondolkoztam még a tavaszi oldal megváltoztatásán.  A tavaszi oldala nyárra már nagyon világos tud lenni és mert nagyon tetszik az SSO Palma-amőba, ami a hatásfokát a világos Palma szögletes mintájának nagy sötét amőbaszerű foltjaival kombinálva éri el, gondoltam kipróbálom. Tesztnek egy kis OD festékkel ködöltem meg az egyik ruha darabkát. További tesztelés folyamatban, ha megfelelőnek ítélem, lehet, kap az álcaruha is festéket (tudom, nem tartós, illetve eltömítheti az anyag pórusait).

Saját fotó

Az már jól látszik, hogy az amőba folt nagyban megtöri távolabbról nézve a mikroelemek alkotta egybeolvadó masszát. Egyelőre nem csináltam meg, inkább a különféle moddolásokkal foglalom el magam, ami a ruhát illeti. Mivel maradt még anyagom, terveztem azt is, hogy csinálok belőle egy leaf suit szerűséget. Meglátjuk, mit hoz a jövő.