OROSZ KATONAI RUHÁZAT/FELSZERELÉS MÁRKÁK Ver 1.1 -Reupload

Előszó előszava

Ez a szöveg lassan két éves és gondoltam feltöltöm, mert vannak, akik még nem olvasták. Az eredeti formát változatlanul hagyom, egyszer talán kiegészítem még. Az eltelt idő alatt pár cégről más véleményem alakult ki, de ezek egyelőre nem befolyásolják a dolgokat. Ami biztos, próbáltam pár külföldi hozzáértővel is beszélni ezekről a beosztásokról, hogy ők mit gondolnak a márkákról, de ez annyit tárt elém, hogy elég különböző a szemléletmódunk ezen a területen. Ígéretek voltak, de mivel nekik nem igazán volt motivációjuk bővebben kifejteni a dolgokat, így elsikkadt az újabb, feltörekvő márkák hozzáadása részemről. Nem kell félni, egyszer majd sorra kerülnek.

Előszó

A dokumentum fő célja az orosz márkák magas szintű összegyűjtése, ismeretterjesztés a cégekről, minőségről és egyéb aspektusokról, amikkel a gyűjtőknek, airsoftosoknak vagy a témával épp csak ismerkedni vágyóknak reményeim szerint segítséget nyújthatok. Az információ nagy részét fel lehet lelni különféle külföldi oldalakon is, de magyar nyelven ritkaságnak számíthatnak a hasonlók.

Először is nem vagyok szakértő, nagyjából hat éve foglalkozom az orosz katonai felszerelésekkel hobbi szinten, a leírást saját véleményem és tapasztalataim alapján kívánom összeállítani a teljesség igénye nélkül. Egyelőre az orosz márkák ismertetése közben, nem kívánok a terepminták külön bemutatásába is belemenni. A dokumentumhoz hozzátartozik a minőség keretein belül a ruhák, felszerelések anyagának is említése, de mivel nem vagyok ruhaipari szakember sem, az anyagokkal kapcsolatos tévedések jogát fenntartom. Ugyanez érvényes az orosz/angol átiratra is, mert a legtöbb információt vagy angolul vagy google fordította orosz/angolból nyerem.

Szívesen látom a tapasztaltabb emberek véleményét, meglátásait és szeretném, ha minél pontosabb kép alakulna ki a márkákról! Köszönöm a segítséget Tuskónak az általam kevésbé ismert 90-es évekbeli márkákkal kapcsolatban!

Árakról általában


Az árakat nézve nem mindig lehet elmondani, hogy a befektetett pénz egyenesen arányos a minőséggel. Ennek több oka is lehet (devizaárfolyamok, eladók árrése, termék ritkasága és gyűjtői értéke stb.) és azért gondoltam érdemes ezzel is foglalkozni, mert meghatározó szerepű lehet a vásárlás során. A mára már nyitottabb piacon nagyjából ugyanazon az áron kaphatunk meg álcaruhákat, gorkákat és felszereléseket egy-egy márka esetében. Néha vannak nagyon olcsó darabok, de inkább a túlárazások a mindennaposak (főleg a gyűjtői daraboknál NPO SM SMK szett 5-600+$). Ezzel sajnos együtt kell élni, mert amíg egy US/NATO „egyenruháért leugorhatunk a sarki military boltba”, az orosz dolgokat nehezebb beszerezni és hiába kerül valami kint mondjuk csak 2-3000 rubelbe, ha az eladó hasznot akar belőle csinálni vagy közvetítőn keresztül lehet csak hozzájutni. Szerintem a lehető legtöbb forrásból érdemes tájékozódni és azt megvenni, ami nekünk megfelelő.

Hadi vagy nem hadi kérdéskör


Ez a téma mindig felmerül és valahol ambivalens érzéseket kelt bennem. Lehet valami jó attól is, ha nem hadi és lehet valami bődületesen rossz attól még, hogy valamikor rendszeresítették vagy használták az idők során. Megértem, hogy akik airsoftoznak, azok aktívan használni is akarják a ruhát, felszerelést, amit megvettek. Természetesen a hadi minőség az egy meghatározó mérce lehet, mert bizonyos előre definiált szabványok szerint kell a gyártónak megalkotnia a ruhát vagy a kiegészítőket, ezzel előre vetíthető egy megbízhatósági faktor is. Az OTK pecsét jelenti, hogy a termék megfelelt az előírásoknak és minőségellenőrzésen átesett, használatát jóváhagyták (Ettől még lehet kényelmetlen vagy taktikailag használhatatlan valami lásd Artess 6SH92-3). Igazából mindenki maga dönti el, kinek mennyit ér meg bármi, meg eladóként saját maga alakítja az üzletpolitikáját (OTK pecsétért felár). Airsoftosoknak, ha nem a teljes és pontos hagyományőrzés a cél, szerintem tökéletes alternatívát kínálnak a különféle olcsóbb, vadász-horgász ruházatok is.

Márkákról általában

Az orosz katonai vagy szabadidős tevékenységekhez illő ruházatra/felszerelésre specializálódott cégek skálája színes mind a termékek, a hozzáadott érték vagy céges történelmet illetően. Ennek a sokszínűségnek szeretnék valamelyest utána járni, megmutatni, hogy vannak alternatívák minőségben, árban, felhasználási igényekben. A legismertebb ilyen márkák, amik egyből szembejöhetnek az emberrel az SSO (Régi nevén SPOSN), a SPLAV, NPO SM, meg az ANA (Vera). Ez a négy titán a 90-es évek óta gyárt hadi vagy szabadidős felszereléseket, a hadsereg/belügyi/biztonsági szolgálatok beszállítóiként többször is bizonyították, hogy megérdemelt helyük van a Prémium kategóriában. Időrendben vizsgálva, a 90-es évekre tehető a cégek alapítása és onnantól csak szélesedett a márkák palettája. Azonban voltak olyanok is, amelyek eltűntek a történelem süllyesztőjében vagy „visszafejlődtek” önmagukhoz képest (itt konkrétan más termékek gyártása, célszegmens vagy iparágváltásra gondolok). A felsorolásból hiányzik minden szovjet időszak alatt gyártott ruházat, felszerelés, mert abban az időben maximum a gyárak közt lehetett volna különbséget tenni (vagy börtönök közt, ahol szintén gyártottak egyenruhákat).

A különféle márkák általánosságban vizsgáltak, ugyanis lehetnek jobb, rosszabb termékeik, periódusaik, ami miatt más besorolást érdemelhetnek. Fontos megemlítenem, nem tervezek sorrendet felállítani köztük, inkább az alábbi halmazokra koncentrálok.

Alacsony: Olcsó, kevésbé tartós anyagok felhasználásával kerülnek előállításra. Közepes: Jobb anyagok és gyártástechnológiával rendelkező cégek, összességében elmondható róluk, hogy a legtöbb termékük hosszabb távon is használható. Magas: A magas kategóriába olyan cégek kerültek, akik vagy hadi beszállítók, bizonyítottan jó minőségű termékeket gyártanak. Prémium: Hadi beszállítók vagy olyan minőségű termékek gyártói, amik méltán megérdemlik a legfelsőbb osztályba sorolást.

ALACSONY kategória

Alacsony kategóriába tartoznak az Azimut SS, Alfa Specnar, a PSHO TSARITSYN és az egyéb márkátlan KZM ruhák gyártói. Arany Málna kategóriának is nevezhetnénk, de mielőtt tovább lépnénk, nézzük meg mit is takarnak az adott márkák. Az Azimut SS, Alfa Specnar hasonlóan a PSHO TSARITSYNhez olcsó nejlon anyagokból gyártanak málhákat, amiket aztán több kereskedő vagy cég vidáman átcímkéz és saját gyártmányként ad el. Azimut és az Alfa Specnar esetében a Skala, a Zuk, Cherepashka vagy a Kameleon fantázianevű málhák a menők, olyan nejlonból, ami hamar elfárad, töredezik és foszlásnak, szakadásnak indul.

Noks: Valójában késeket gyártó cég, átcsomagolja az Azimut, Alfa Specnar és hasonló mellényeket.

A TSARITSYN esetében az olcsó KZM ruhák és M22 Tarzan kópiák jelentik a fő termékeit. Ezeknél a vékony anyagú mellényeknél általában műanyag csúszócsatokat alkalmaznak, főként erről lehet őket felismerni.

UNIT: Őróluk keveset tudni, egyetlen általam ismert termékük egy KZM volt. A sorozatot belügyi szervek megrendelésére gyártották a régi Palma mintával, amit a 2008-as orosz-grúz háborúban használtak egyes egységek.

A KZM fogalma a KZS hálós anyagú védelmi ruhának álcaruhaként való továbbgondolásából eredeztethető. A fő célja ezeknek a rejtő minták biztosítása különféle szituációkban, ami meg is látszik a felhasznált vékony anyag (130g/m2) tűrőképességében. A minták nagyon széles skálán mozognak, a tradicionális berezkától az újabb digi határőrtől, a digi flórától egészen a nyugati multicamo és atacs mintázatokig. A könnyű anyag a varrásoknál enged, erősebb felhasználás során gyorsan szakad. Erre szokták mondani, hogy 1-2 airsoft játék és lefoszlik rólad. Csúfolják pizsamának is, olcsósága és minősége miatt.

Ár/érték arány az Alacsony kategóriában: Többnyire elmondható, hogy olcsó húsnak híg a leve, de viszonyítás kérdése, mert gyakran az eBayes kereskedők, orosz webshopok olyan árréssel látják el ezeket, hogy abból bőven kijönne egy jobb minőségű málha vagy ruházat. Viszont hozzá kell tennem, hogy helyén kezelve a dolgokat, a KZM mint olyan nem jelenti azt, hogy azonnal hibás vagy rossz lenne a ruha, hiába van gúnyneve. Tulajdonomba került egy 4 évig használt, noname kamysh mintás KZM ruha, aminek ugyan a varrásait erősíteni kellett, de szakadás vagy foszlás nem volt rajta. Tehát akinek rövid ideig vagy nyárra kellene valami orosz mintás ruha, szerintem bátran megveheti ezeket is, csak tudni kell, mennyit várhatunk tőlük. Az Azimut/Alfa Specnar vagy TSARITSYN mellényeit viszont csak olyan esetben ajánlanám, ha a vevő jutányos áron tud hozzájutni. Ellenkező esetben kerülendőek, mert pár ezressel többért már minőségibb darabot is kaphatunk.

KÖZEPES Kategória

COMBAT: Ritka középkategóriás márka, egyetlen terméküket birtokoltam az évek során, méghozzá egy Tarzan M22 kópiát. A különbség a TSARITSYN és a COMBAT közt, hogy az utóbbinak a belseje vászonnal borított, a csúszócsatok itt már fémből vannak, az anyag viszont továbbra is vékony nejlon. Szóval egy fokkal használhatóbb kategória, ugyanakkor ritka is, csak néhány eldugottabb webshop árulja ezeket, a denevéres COMBAT logó nélkül. Egyébként gyártott M23 Pioneer replikát is.

VSO (Vitiaz Specoznaszczenie): Lengyel cég, amit 2012-ben hoztak létre, és akik Fehéroroszországban gyártatnak ruházatot, málhákat egyaránt. Főleg az SSO termékeit másolja, saját fantázia nevek alatt lásd Partizan Medusa (más alapanyagokból és színnel, mint az SSO). Kevésbé etikus marketingfogásnak tekinthető, hogy megtévesztésig hasonlít az SSO-ra és vitatottan valahol ezzel akarták az eladásokat feltornázni. A termékek kivitelezése a felhasználók szerint jó minőséget mutatnak.

RedZone: Lengyel cég, szintén külhonban varratja a termékeit. Ők elsőként orosz hadi felszerelésekkel üzleteltek, majd valami oknál fogva a cég megszűnt és pár évvel később saját termékekkel tértek vissza. A legtöbb termékük egyedi (ruhák, mellények), de gyártanak sisak replikákat is. Több ruhám, mellényem volt már tőlük, és meg voltam elégedve a színvonallal. A felhasznált anyag legtöbbször Greta, amiből más orosz gyártók is használtak/használnak termékeikhez. A viszonylag nehéz, de rugalmas anyagból készült mellények időtállóak, viszont a ruhák nyáron nagyon meleggé tudnak válni és a színek is nagyon harsányak, sötétek.

URSUS: 1998-ban alapított márka, munkaruházattal és kiegészítők gyártásával foglalkozott, 2013-ban léptek be termékeikkel a horgász-vadász a piacra. Az első gorkám tőlük volt, annak idején nem tudtam, hogy milyen formajegyeket kell figyelni és átvertek eBayen, BARS helyett kivágott címkés URSUS jött. A gorka varrásai itt-ott hagytak kívánnivalót maguk után és a felhasznált vékonyabb anyagokból is inkább arra lehetett következtetni, hogy nem igazán időtálló a ruha. Ennek ellenére szerettem és meg voltam elégedve vele.

ARTESS: Megszűnt cég, a hadseregnek gyártottak 6b24 tiszti, 6sh92-3 málhákat és 6b11-3-as védőmellényeket. A cég felszámolásához hozzájárult a sikkasztásos csalás, amiben a védőmellényeket gyengébb anyagokból gyártották és hatásfokukat felsőbb kategóriásként adták tovább. A málhák két verzióban készültek, VSR98 Flóra és sötét VSR93-as mintával. Nekem a sötét VSR mintás volt, gyártási hibákat felsorakoztatva. Inkább ritkaság számba mennek az Artess gyártotta termékek, és méltán megérdemlik a közepes kategóriát.

Prival: Horgász, vadász cikkeket gyártó cég, a termékei közt megtalálhatók nyári, téli ruházatok, hátizsákok. A vékony álcaruháik jobb minőségűek, mint a KZMek, a gorkájuk tapasztalatom alapján vékonyabb anyagú egy BARShoz képest és nem teljesen vászon (valami műszál lehetett benne). Cserébe a varrásai rendben vannak és még színhelyes SS Lieto, Pogranichnik betétekkel is lehet kapni.

Modox: Ruházatot és málhákat értékesítő cég. A mellényeik sajnos egytől egyig Alfa Specnar/Azimut SS átcsomagolások voltak (honlapjukról ezek szerencsére eltűntek). Emellett a ruháik jó minőségűek, Chimera néven rendelkeznek egy Partizan kópiával is (színei eltérnek az SSO termékétől).

Holster: Két mellényükről tudok, egyik az ANA VV1 és RexDesign M21 keveréke, a másik pedig az ANA VO és egy Vityaz/Vidra/GRAD szerelemgyerekére hasonlít. Minőségükről személyes tapasztalatom nincs, viszont az MVD tartott belőlük raktáron.

VEK: Különféle taktikai mellényeket gyártott a 90′-es években.

Bytex: Több, mint 15 éves múltra tekint vissza. Kültéri tevékenységekhez gyárt cipőket, bakancsokat.

Ár/érték arány a Közepes kategóriában: Ez a kategória a horgász-vadász cégek gyűjtőhelye, de a lényeg, hogy az itt szereplő felszerelések, ruházatok jobb minőségűek, hosszabb ideig használhatók az alacsony kategóriás társaiknál.

MAGAS kategória

Magellan: A cég szerint több mint 20 éve vannak a ruhaiparban, 2001-ben kezdtek egyenruhák árusításával foglalkozni, 2002-óta többször sikeresen vettek részt a Belügyminisztérium pályázatain. Termékeiket elsősorban a belügyi dolgozók, rendfenntartó szervek alkalmazottjai vagy szabadidős sportok szerelmesei használják. Az évek során több ruhájuk megfordult nálam, a legtöbb álcaruha volt (ezek nem kifordítható darabok), amik kidolgozottsága, varrásai és a felhasznált anyagok (160g/m2 panacea anyag [67% poliészter és 33% viszkóz], kanadai gombok) miatt szerintem méltán megérdemli a helyét. Egyetlen szívfájdalmam, hogy az álcaruhák kapucnija kicsi. Más cégek ruháival összehasonlítva (Kamuflage.ru, SSO) nagyjából az egyetlen negatívum, amit fel tudok hozni.

BARS: Az alapítás dátumát nem találtam meg, ugyanakkor BARS régóta gyárt egyenruhákat elsősorban a katonaságot célozva. Termékei a Magellánhoz hasonlóan széles körben elterjedt a szabadidős sportok, horgászok, vadászok körében is. Fő terméküknek a gorka 3K-t vagy a gorka 4-est tekinteném, amelyek jól kidolgozottak (vastag anyagok, kitűnő varrás). Jelenleg egy BARS gorkám van, és csak jókat tudok róla mondani. A Sumrak álcaruhájukkal, amely követi a Magellan Sumrakokra (nem összetévesztendő az SSO hasonló nevű ruháival) lefektetett stílusjegyeket méltán helyezhető az említett cég mellé. Amivel a BARS azonban kitűnik a Magellán mellől, az szerintem a Ratnik kifordítható álcaruha. Amennyire tudom a Ratnik tenderen próbáltak részt venni ezekkel, de a végén a Shturm ruháit rendszeresítették 6Sh122 néven. Blokpost: Árban és minőségben nagyjából a BARS mellé lehetne állítani a gorkáik minőségét. Gorkák mellett gyárt másfajta ruházati cikkeket is katonai vagy horgász-vadász felhasználásra is.

Kamuflage.ru: Horgász-vadász ruházatokat tervező, gyártó cég Moszkvából. Málhákkal és mindenféle ruházattal rendelkeznek, a mellények általában Azimut/Alfa Specnar másolatok, átcsomagolások. Amivel kitűnnek a közepes kategóriából, az a termékeik minősége. Minden gorkájuk teljesen rejtőmintás és ripstop anyagú. Emellett, több álcaruha típussal is kijöttek az évek során, első generációs álcáik hasonlítottak a Magellán, BARS vékony Sumrak ruháira, viszont itt a kapucnit és a buggyosságot jobban eltalálták. A második generációs ruhák már ugyanabból a ripstop anyagból készültek, mint a gorkáik, térd és könyék protektorral. Gyártanak még Taktika megnevezéssel két fajta ruhát, az első egy KZMnek felel meg, a második verzió pedig megint csak ripstop anyagú. A varrások itt is jók, az anyagokra sem lehet sok panaszom, talán egyetlen probléma jelentkezett a ripstop anyaggal kapcsolatban: enyhén márványosodik, kopik. Mindezt komoly igénybevétel mellett persze.

LSMiT/SMC LTD/NPO-SM (különleges anyagok kutató intézete): A három név ugyanazt a céget takarja, manapság már csak NPO-SM-ként ismert. A ruházati termékek mellett különleges anyagok és védelmi eszközök, rendszerek kutatója, fejlesztője. A cég gyártott, ruhákat, védőmellényeket, málhamellényeket és gyárt ma is, de ezek szerepe egyre csökken a fegyveres erőknél. A 90-es években nejlon és egyéb szintetikus anyagokkal kísérletezett, nagy tételben gyártotta az SMK mintával ellátott ruhákat, felszereléseket. Ezek mára ritkaság számba mennek, ugyanis a háború alatt sok elhasználódott, a felhasznált anyagok minősége sem volt kiemelkedő. Ugyanakkor az NPO-SM termékei sokáig pihentek különféle belügyi szervek raktáraiban és el lehet róluk mondani, hogy megszolgálják az árukat. A varrásokra nem lehet panasz, a nejlon anyagok kissé furcsák lehetnek elsőre, cserébe könnyű és viszonylag tartós termékek.

BTK Group: Munkaruházatot gyártó cégcsoport, amely egy 2012-es rendelet szerint egyedüli beszállítója az Orosz Konföderáció hadseregének.

Shturm: Ruházat és védőmellény gyártó cég, alapításáról nem találtam sok információt. A ruhái közül a legújabb és számomra legismertebb a 6SH122-es kódjelű, kifordítható álcaruha, amit a Ratnik második fázisa alatt rendszeresítettek a hadseregnél.

Deviatka/Tactic9: Főként ruhákat és hátizsákokat gyártó cég. Főként az álcaruhájukat emelném ki, ami egy vastagabb pamut (180g/m2 65% poliészter, 35% viszkóz) anyaghoz hasonló egyoldalú ruha. Különféle rejtő mintákkal gyártják őket, limitált belügyi használatot láttak. Az álcaruhák szabása legalább 2 számmal nagyobb, viszont felettébb kényelmesnek mondható, mind a méret, mind a felhasznált pamutnak köszönhetően. Az anyag jól szellőzik, melegebb időben is kellemes viselet, összességében megéri a ráfordított költséget.

Slavyanka –Innovation: Mára megszűnt cég, meglévő egyenruhákat másoltak több-kevesebb változtatással és hadsereg beszállítói voltak. Többet nem igazán sikerült megtudnom róluk, de a ruházatok magas minőségűek voltak.

Giena Tactics: Viszonylag új cég, modern taktikai és városi ruházatokat gyárt. A felhasználók szerint nagyjából a Magellán szintjére tehető a minőség. Az biztos, hogy aki modernebb szabással szeretne, akár régi mintázattal ellátott (VSR 98 Flora) taktikai ruhát, érdemes megkeresni őket.

Betaprom: 1999-ben alapították, számomra csak a 6SH112-es mellényei miatt ismert. Azért került a magas kategóriába, mert minőségileg a mellényei ugyanazon a szinten vannak, mint a Techinkom, mégis az utóbbi tervezte/fejlesztette ki a 6Sh112-es málhacsaládot.

Zyuratkul: 6SH116-17-es mellényt gyárt a Techinkom tervei alapján, jó minőségben. A Betaprommal egyenértékű. Sajnos a honlapjuk elég kezdetleges, de a bejegyzés szerint 1992-ben már létezett a cég.

RexDesign: Főként mellényeket gyártott, nem tudom, hogy léátezik-e még a cég. Eddig az M21-re keresztelt V95-ös mellény újragondolásáról és a Bekas szabású egyenruháiról tudok. M21-esem volt egy jó darabig, határozottan használható darabként emlékszem rá. Ezek ismertető jele, a jobb vállon lévő párnázás és a 4 centis öv integrálása a V95-ös mellény koncepciójába.

Dynaforce: 1995-ben alapított cég, hadi mellényekkel és ruházatokkal foglalkozik. Az Első-második Csecsen Háború alatt nagy keletje volt a Vidra, SOM32-es mellényeinek. Ezek nagyja oxford nejlonból készült, a SOM32 erősebb anyagokból való továbbgondolása a SPLAV GOROD vagy a Vidráé az ANA GRAD, Vityaz mellénycsalád. Manapság elég elenyésző a hozzáadott értéke a mellényeknek, mert fura tépőzár és patent rögzítést alkalmaznak, vagy Alice csatokat molle/PALS helyett.

Indonesian Repro Technology – IRT: A cég gyűjtői szenvedélyű alapítója sajnos nemrég halálozott el. Az álma az volt, hogy nehezen hozzáférhető termékekről magas minőségű kópiákat készítsenek. Általában ezek az SSO, Fort stb cégek hiteles másolatai, az anyagok is egyeznek az eredetivel, de mivel nem teljesen ugyanabból készülnek (avizent), ezért ez okoz némi eltérést a termékek tűrőképességében. Viszont ez ne riasszon meg senkit, az IRT Eger mellények több értéket képviselnek egy VSO Jagier kópiával szemben.

Kirasa: Főként a belügynek, védelmi szerveknek gyártott különféle védelmi eszközöket, felszereléseket. Egyenruháik, védőmellényeik mellett két különféle málhamellényt is gyártott. A GR1 néven, számon tartott málhamellényt a 90-es években Szlovákiának értékesítették nagy számban. Itt-ott fellelhető darabok. A kidolgozottságuk jó, viszont mivel méretezett mellények (hosszuk fix S-3XL-ig) az állíthatóságuk szűk és manapság már csak a 3XL-es darabokat lehet megtalálni. Ettől függetlenül a mellényben sok dolog elfér, tárzsebei univerzálisak.

Armakom: Sisakok és védőmellények gyártója.

NII Stali kutató intézet: 1942-ben hozták létre, a harckocsik páncélzatának fejlesztésére. Különféle védőmellények gyártója.

Kora: Védőmellényeket gyárt a belügy számára (Kora Kulon, Korund VM, stb.).

Classkom: Védőfelszerelést és talán a 6SH104-eseket is ők gyártották.

Ár/érték arány a Magas kategóriában: Tulajdonképpen ez a kategória olyan, mint egy full extrás középkategóriás autó. Mindent jobban, szebben, huzamosabb ideig tud, mint az előző, viszont általában többet is kell fizetni érte. A legtöbb cég a minőség miatt került ide, itt már tetten érhetők a hadsereg beszállítói és néhány olyan horgász-vadász cég, ami kilép ugyan a középszerűségből, de vannak itt-ott apró hibák, hiányosságok, amik nem emelhetik a Prémium kategóriába.

PRÉMIUM kategória

SSO (SPOSN -“SOYUZSPETSOSNASCHENIE”): 1997-ben alapították és fő profilja a különleges ruházatok, felszerelések tervezése, gyártása a hadi, rendvédelmi szerveknek. Akik érdeklődnek a téma iránt, gyakran hallhatják, olvashatják, hogy az SSO egyfajta etalonként van számon tartva. Kiemelkedő minőségű ruhái és málhamellényei vannak. Elég sok információ található a cég termékeinek fejlődéséről, a felhasznált anyagokról az interneten. Akik figyelemmel követték a történéseket, véleményük szerint az újabb, zöld szériás mellényeik nem tartoznak egy súlycsoportba a régi mustár, avizent, ripstop szériákkal. A ruházat esetében pontosan azt kapja a vásárló, amit elvárhat. Hivatalosan, ha jól tudom nincs a teljes katonaságnál rendszeresítve az SSO termék paletta, különleges alakulatok viszont előszeretettel vásárolnak belőle.

ANA (VERA): 1992-ben kezdett különleges felszerelések és katonai ruházat gyártásába még VERA néven, majd 1995-ben vált a ma is ismert ANA márkanévvé. Az ikonikus V mellénycsalád mellett (V95, VV1, VO) különféle modern mellényeket is kínál (GRAD, Gorod stb családok), egészen a legújabb molle és plate carrier típusokig. Ruhái közül egy Noch91M és egy 1-es gorkához volt szerencsém, mindkettővel meg voltam elégedve. A Noch erősen használt darabként került hozzám (sajnos meg kellett válnom tőle), de még így is évekig használhatja majd az új tulajdonosa. A 1-es gorka is kitűnő volt, kantáros nadrágja védte a veséket is. Egyedül azt a hiányosságot tudom felróni neki, hogy vékonyabb vászon anyagból készült, mint a BARS ezért túladtam rajta. A mellényei legtöbbször az adott korszak legjobbjai közt voltak, főleg a belügyi szervek használták őket előszeretettel.

SPLAV: Elsősorban turisztikai cikkeket gyártó cég, amely még a szovjet időkre vezethető vissza. A 90-es években azonban nem ment valami jól a turisztikai üzlet és 1992–ben megalkották a ma ismert SPLAV céget. Ruházatot és katonai felszereléseket gyárt, amiket intenzíven „teszteltek” a különféle konfliktusok alatt a katonák. Manapság inkább a belügyi vagy rendvédelmi szervek a célcsoportjuk. A mellényeik minden esetben magas minőséget képviselnek. Ez általánosságban elmondható az egyenruhákról is, viszont ahogy az lenni szokott előfordulnak kevésbé jól összerakott darabok, amik nem érik meg a hírnévvel párosuló tartósságot. Sajnos a SPLAV elköveti azt a hibát, hogy nem újít, a meglévő termékeket valamelyest feljavította, modernizálta (lásd Tarzan széria M22 -> M32/M37) és ezért szívem szerint nem igazán érdemelné meg a Prémium kategóriát. Amiért mégis ide sorolom az a tény, hogy ott volt a katonai felszerelések fejlődésének élvonalában, a 90-es években.

Techinkom: Málha és védőmellények. Mással nem foglalkozik a cég, viszont méltán megérdemli a helyét a nagyok közt a termékei minőségével és újításaival. Zászlóshajójuk szerintem a 6SH112-es néven rendszeresített málhamellény, amit tovább fejlesztettek (6Sh116, 6Sh117).

Fort: Kevés információm van róluk, de ha minden igaz volt katonák alapították, hogy megfelelő minőségű védelmi ruházatot, mellényeket készítsenek. A Defender nevű mellényüket évekig használták a különleges alakulatok, majd ők is a kisebb plate carrier típusú mellényeket kezdték gyártani.

SRVV (Survival Coprs): 1991-ben alapított cég. Ruházatot és felszerelést is gyárt, a 2000-res években viszonylag elterjedt volt az FSB és hasonló belügyi szerveknél az ATC, SAS hám vagy az SRVV V1 chest rigjük. A felhasznált anyagok tökéletesen megfelelnek az elvárásoknak, a V2-es mellényem 500D kordura nejlonból készült, ami flexibilis, mégis ellenálló. Az újabb termékeik (surpat nevű saját rejtő mintájukkal az élen) nyugati minőséget képvisel.

Uniform-N: Hegyi alakulatoknak gyártotta a hegyi flóra gyakorlókat.

Stich Profi: 1992 óta készít prémium minőségű pisztolytokokat, fegyvertáskákat a hadseregnek, belügynek és sportolóknak, vadászoknak. Emellett ruházatot és málhamellényeket is kínál a katalógusuk.

Voin: Taktikai ruházatot és egyéb ruházati cikkeket gyártó cég. Termékeit előszeretettel vásárolja az SSO is (SSO mint az Orosz különleges műveleti erők).

Garsing: Fehérorosz cég. Magas minőségű anyagokból, katonai vagy túra felhasználású bakancsokat gyárt, emellett különféle kabátok, párkák is megtalálhatók a termékei közt.

R-Karbid: 2008-ban alapított KKV, ami taktikai mellények és kiegészítőket készít. Mellényei többnyire 1000D kordura alapanyagúak, strapabíró darabok.

Ár/érték arány a PRÉMIUM kategóriában: Mint az várható, a prémium kategória egy olyan szintet képvisel, amire emberek az életüket is rábízzák. Többnyire meg van bennük a hozzáadott érték, ami megéri a magasabb árakat.

Összegzés

Az összes felsorolt márka és kategória leírható a fenti csoportosítással, ami szerintem tükrözi az ár és a vele járó érték arányát. Fontos kiemelnem, hogy a felsorolt márkák árai széles eloszlást mutatnak, ami köszönhető a különféle viszonteladóknak, forgalmazóknak, beszerzőknek. Attól is lehet drágább valami, ha már nem gyártják vagy kuriózumnak minősíthető. A legjobb tanács, amit adhatok az alapos utánajárás, a lehető legtöbb forrásból, mert akkor a felhasználó eldöntheti, hogy megéri-e megvásárolni valamit.