Shturm Som M32 PHT

A SOM M32 mellények valamikor a Második csecsen háború idején jelentek meg a belügyi szerveknél, de jóval a 2010-es években is feltűntek még kiképzési feladatok vagy gyakorlatok során. A mellény alapja vastag hálóra épül, ami jó szellőzést biztosít.

Saját fotó

 A mellény mindkét oldalán 2-2  dupla tárzseb található, 2-2 darab AK47-es vagy AK74-es tárat fogadnak, így összesen 8 tárat vihet magával az ember, ha nem számítjuk az övvel való bővíthetőséget. A tárzsebekben nincs elválasztó és semmilyen szűkítő lehetőség, így ha egy tárat akarunk zsebenként tárolni, akkor komoly esély van arra, hogy elveszítsünk belőlük párat. A tárzseb egyetlen biztos pontja talán a tépőzár lenne, de ezen a darabon annyira elhasználódtak, hogy cserélnem kell majd őket a biztonságos zárás érdekében.

SOM M32 Beslan
Oleg Nikishin Getty Images tulajdona

A tárzsebek felett két kis elsősegély/mindenes zseb kapott helyet, amibe elfér egy kötszer vagy kisebb dolgok. A bal oldali zseb kapott egy tépőzárat is, amire bármilyen egység felvarró vagy esetünkben morale patch tehető.

Dynaforce SOM M32
Eltérés a több jelzőrakéta zseb
Forrás: https://dynaforce.ru/A mellény mindkét oldalán a tárzsebek mellett gránátzsebek kaptak helyet, így 4 db vihető belőlük, de elfér bennük kisebb rádiótól kezdve nasiig minden, amire az airsoftosnak szüksége lehet. Ezeken a zsebeken kívül kapott még két darab jelzőrakéta zsebet, ahová bajonettet is lehet rögzíteni. Ezen a példányon a gumik kissé elöregedettnek néznek ki, de még nem próbáltam ki a bajonettes mutatványt így nem is tudom, hogy szükséges cserélni őket vagy sem. A tárzsebek belső oldalán a cipzár mellett két kisebb zseb található, amik patenttal záródnak.  Ezeknek nem tudtam megfejteni a célját, de a Dynaforce honlapon azt írják rájuk, hogy kötszer, gyógyszer vagy kisebb távcső tárolható bennük. Multitool talán, de a pisztolytár biztosan elfér bennük, csak a patent nincs jó helyen, mert nem tart feszesen a heveder. Majd rakok bele másikat, így megakadályozható a tárak elhagyása.

Shturm SOM M32 egy 2008/2009 körüli Spetsnaz összeállításban
Michel Wijnand tulajdona


A mellény egyébként tág méretek közt állítható, a vállaknál tépőzárral és hevederrel, oldalt pedig zsinórral. A hátoldala Alice kapcsoknak van kialakítva, visszatekintve arra a korra, ahol a molle még hírben sem volt, viszont valamennyire biztos vagyok benne, hogy felszerelhető lenne rá. Valami ivózsák tartó hátizsákra lehet gondolni, de a mellényben belül alapból ki van alakítva egy ilyen célzseb, ugyanakkor nincs megoldva az ivózsák rögzítése, meg a különféle Camelback és másolatai, ahol a betöltés egy nagy kupakkal történik, nem helyezhetőek el benne. Cserébe egy Decathlonos 2 literest biztos elnyel. Mondjuk, kicsit fura lenne, ha ereszteni kezdene az ivózsák a mellényben.

Forrás: OTK Scavanger facebook oldala

Belül mindkét oldalon végig cipzáras dokumentum zseb van kialakítva, amibe térképtől kezdve bármit el lehet helyezni. Nagy előnyel, hogy ezen keresztül hozzáférhetőek a tárzsebek, mert használt darab lévén javítanom kellett néhány szakadást rajta. A tárzsebeket nem közvetlen a hálóra varrták, mint mondjuk egy horvát mellény esetében, hanem van egy kis ráhagyás a zsebek és a háló közt. Még nem próbáltam ki, de lehet ide is be tudnék suvasztani valami hasznosat.

Természetesen a mellény bővíthető övvel, alapjáraton szettben így árulják, amihez tartozik még két horizontális zseb, egy vállpántra szerelhető rádiózseb és egy kisebb méretű hátizsák. Legalább is a régebbi Vympel/Dynaforce darabok így voltak fotózva.

Michel Wijnand tulajdona

A mellény könnyű, kényelmes darab. A varrások egyébként teljesen megfelelőek, viszont a felhasznált tépőzárak tipikusan oroszos minőségűek. A leggyengébb része az egésznek valahol a felhasznált anyagban rejlik, ami ha jól sejtem valamilyen oxford nejlon. Vékony, és valószínűleg sérülékeny. Pár hibát már javítottam kézzel, de ahol lehet, a tépőzárakat majd géppel javítom.

Forrás: OTK Scavanger facebook oldala

Összességében azt kell mondanom, hogy nem rosszak ezek a mellények. Természetesen vannak konstrukciós hibái, de azokkal együtt lehet élni vagy élelmesen javítani őket. Aki szeretne egy igazi MVD-s mellényt, annak ajánlom, aki meg ennél egy fokkal tartósabb anyagból, de hasonló elrendezésűt kívánna, annak ott az ANA Gorod 2.


Ha tetszett a cikk, kövessétek a blogot facebookon is!