VSO Gorka Berezka

A VSO termékeiről volt már szó a blogon, ebben a cikkben pedig az egyik gorkájuk kerül bemutatásra.  A berezka mintás gorkáról először a Steklovata cikkében olvastam évekkel ezelőtt, ami nagyon megtetszett, de valahogy sosem éreztem a késztetést a beszerzésére. A negatívumot a kapucniban láttam, hogy nem teljesen takarja a terepminta. Mint utólag kiderült a VSO két különféle berezka gorkát gyárt, aminek nem csak színbeli eltérései vannak. Végül a másik verziót választottam.

Saját fotó

A VSO gorka követi a gorkák alapvető elrendezését, miszerint egy vastag vászon alapra, különféle koptató rétegek/erősítések/terepminták kerülnek. Jelen esetben a berezka minta sötétebb változata, ami elsőre furán hatott, de átgondolva jó választásnak bizonyult. Elnézve az idei enyhe telet a környezetemben az SSO őszi gorka túl világos lett volna.

Jól látszik az árnyalatbeli eltérés
Saját fotó

VSO vs SSO a titánok harca

Az SSO gorka E az itthoni airsoftos közösségben nagy kedvenc, nem ritka, hogy komplett csapatokat látni benne hidegebb időben. Természetesen az SSO mindenféle terepmintával gyárt gorkákat, akár az egyedi rendelésre készülő Splintertarn gorka, de jószerivel itthon nem találkoztam még berezka modellel. Azt tudni kell, hogy a VSO gyakorlatilag kisebb változtatásokkal, de lemásolta az SSO régebbi típusú gorkáit, így létrehozva a saját termékpalettájukat.

Az első különbség a felhasznált anyagokban van. Az SSO vászon része sokkal vékonyabbnak tűnik, de ez lehet attól is, hogy a másik gorka még nincs bejáratva és elég merev. A koptatók esetében még szembetűnőbb a különbség, a VSO a megszokott greta fantázianevű anyagból van, ami egy erős kevertszálas, fényes felületű textília, míg az SSO betétei vékonyak, akár a panacea (mint amilyenek az álcaruháik). Azt vettem észre, hogy az őszi árnyalatok nem a szokásos Leto átfolyatós/fonák oldala, hanem mintha direkt őszi színárnyalattal gyártották volna őket (de cáfoljatok meg). A másik szembetűnő eltérés a kanadia és sima gombok felhasználásában rejlik. Ez valahol plusz pont az SSO-nak. Természetesen működik a sima gombos megoldás, de nekem jobban tetszene, ha kanadai gombokat használt volna a VSO is.

Amíg az SSO szakított a tépőzárral, addig a VSO megtartotta a régi stílust
Saját fotó

A felsők majdnem teljesen megegyeznek, kivéve a fenti apróságokat. Nagyobb eltérések a nadrágok esetében vannak, mert az SSO átdolgozta azt verzió váltáskor. Az SSO gorkán kevesebb a koptató, a slicc már csak gombbal záródik (tépőzár és kampó helyett) és elhagyták a vádlinál lévő gumit is, cserébe a porvédőhöz is egy gumidarab került, amivel nem csúszik ki a bakancsból a nadrág belső szára. A VSO gorka egyszerű zsinórral oldotta meg, cserébe meghagyták a farzsebeket, amikre szerintem nem ártott volna egy értelmes fedél, mert bármit el lehet hagyni belőlük.

Saját fotó
Jól látszik a különbség a két árnyalat közt. A “sötét” berezka mellett szinte világít az eredeti.
Saját fotó

Összefoglaló

Összességében a két gorka nagyjából egy súlycsoportba tehető, a varrások és anyagfelhasználása a VSO félének teljesmód az SSO mellé emeli (néhány kisebb hiány keretében), azaz aki ilyen gorka vásárlására adná a fejét szerintem nem nagyon lő mellé. Az ára sajnos annyira combos, mint az SSO termékeinek, így érdemes vele a Black Friday akciókig várni, mert az adott kedvezményekkel és postaköltséggel már egy fokkal emészthetőbb a dolog és boldog tulajdonosai lehetünk egy korrekt és évekig használható gorkának.

Ha tetszett a cikk, kövessétek a blogot facebookon!