ЖИЛЕТ ЛАЗУТЧИК CCO – SSO Lazutchik chest rig

Az SSO az évtizedek során sok hasznos ruházatot és felszerelést tett már le az asztalra, amit az orosz fegyveres szervek ilyen-olyan formában használtak, használnak. A cikkben szereplő mellény is ilyen, hosszú utat bejárt darab és egy apró történelmi szelete a mellényeik evolúciójának.

Saját fotó

A Lazutchik nevét átfordítva felderítőt, vagy kémet kapunk, ami sejteti a célközönséget. A mellényt elég ritkán látni használat közben, elvétve találni róla fotókat. A cikkhez próbáltam vadászni párat évekkel ezelőtt, de nem sikerült és Johnnal való beszélgetésből kiderült, hogy azért nem is nagyon lehet a neten találni, mert általában olyan bevetéseken használták, amit nem nagyon szoktak dokumentálni vagy nem mennek át a katonai cenzúra szűrőjén.  Hihető magyarázat, de fene sem tudja mi igaz belőle. Amúgy az Augusztus nyolcadikán című filmben használta pár szereplő. Mindegy is, maradjunk annyiban, hogy nem kell ezekre magyarázat, vagy alátámasztás, hacsak valaki nem megszállott hagyományőrző.

Saját fotó

A chest rig őse valahol a Lifchik volt, de ez a fajta iterációja, már messze meghaladja annak teljesítményét és funkcionalitását. A mellény az összes általam próbált chest rig közül az egyik legkényelmesebb darab, mindenütt vastag párnázással van ellátva, de ez kell is, mert irdatlan mennyiségű dologgal lehet megpakolni.

Saját fotó

A Lazutchik elejét nagyjából a három dupla tárzseb foglalja el, amibe elválasztóval elméletileg kettő, anélkül három AK tár fér. Csupán azért elméletileg, mert nekem minden gond nélkül a gyári szeparátorral zsebenként befért a három darab 74-es tár lapjával. Az elválasztó ellenére koccannak a tárak.

Saját fotó

Egyébként a tárzsebek kényelmesen elnyelik a 47, 74, de még az AS VAL tárjait is. A pozitívum bennük, hogy merevítettek és nagyon tartják a formájukat, spanyol csattal hangtalanul lehet nyitni őket. Cserébe a zsebek nekem kényelmetlenül nagyok voltak, és a mellény megnöveli az ember kerületét, amitől nem látja a lábát, meg elméletben annyira felemeli a földről hason fekve, hogy az veszélyes lehet valós szituációkban.  Szokták még a tárazási problémákat is emlegetni, de ilyet nem tapasztaltam fekvő helyzetben.

Saját fotó

A tárzsebeken kívül 4 db gránátzseb és mindkét oldalon 1-1 jelzőrakéta zseb található. Ha jól emlékszem ebbe a fél literes víz is elfért.

Saját fotó

A zsebek mögött belül térkép és dokumentum zseb található.  A cikkben szereplő példány még a mustár színű anyagból van, ahogy szokott lenni az SSO termékek esetében a minősége kiemelkedő, ugyanakkor tipikus módon azóta a cég váltott vagy 4x a felhasznált anyagok közt, így a mostani verziókra nem tudom, mennyire igaz a strapabírás. Egyébként fura, de pont az anyagváltások miatt a régebbi darabok, nagyobb árfekvésben találhatók meg a piacon, szinte gyűjtői státuszban leledzenek. Ez igaz a Smershek különféle verzióira is. Azóta természetesen kiadtak továbbfejlesztett változatokat is, minta Lazutchik M (itt már más a tárzsebek kialakítása), vagy a Sarmat (amiben már plate is hordható).

Lazutchik M
Forrás: Google
Sarmat chest rig
Forrás: Google

Az a fajta elégedetlenkedő vagyok, aki mindig próbálja a tökéletes felszerelést összeállítani (pedig nem létezik olyan), aztán ilyen-olyan vélt vagy valós negatívumok miatt, mindig túladok a dolgaimon. Pont így volt a Lazutchik esetében is, ami már jó ideje egy barátomat boldogítja. Ez persze ne tántorítson el senkit, aki ezekkel szemezik, összegezzük hát, mik voltak a tapasztalataim a mellénnyel.

Összegzésül:

Pro:

  • Maximálisan kényelmes, ha nem a legkényelmesebb chest rig, amit eddig próbáltam
  • Sok dolgot lehet bele pakolni, de a kényelme így is megmarad
  • Spanyol csatok a csendes nyitásért

Kontra:

  • A tárzsebek túl nagyok, ormótlanná teszik a mellényt és lötyögnek bennük a tárak
  • A spanyol csatok nekem nem tetszenek (pedig volt pár ilyen motyóm), nehézkes a visszazárásuk

Ha tetszett a cikk kövesd a blogot facebookon!