Барс Ратник Тайга/Амеба

A Bars Ratnik ruházatának rövid története ismereteim szerint ott kezdődött, hogy az orosz hadsereg az EMR mellé valamilyen kiegészítő megoldást keresett, mert az EMR túlságosan zöldnek bizonyult különböző terepviszonyokhoz. Szóval a sztori szerint neveztek, de nem nyertek a ruhájukkal. Egyes verziók szerint az MVD rendelte ezeket, de igazából mindegy is, melyik történet a valós.

SORM TV képe
Forrás: Youtube

A Ratnik álcaruha egy modern, kétoldalas fajta, amiben különféle minták közül választhatunk. A teljesség igénye nélkül megtalálható a szokásos SS Leto és Ozen,  sima EMR és barna domináns EMR kopárabb helyekre, Olkha (az Atacs-Fg és a Greenzone szerelemgyereke), őszi-tavaszi EMR  és tajga/amőba verziókban. Az utóbbi cikkünk alanya.

SORM TV képe
Forrás: Youtube

Sokat gondolkoztam ezen a ruhán, mert szerettem volna egy Spectre álcát, de több mint 2 hónap Frontowiecre való várakozás után feladtam. A végső elgondolást valahol SZU is segítette, aki egy csemői játékon látott élőben ilyet és mondta, hogy a színei teljesen jók.  Szóval jó sokáig filóztam rajta, végül megrendeltem a Rusvvótól.

A felső

A ruha két oldalas, az egyik oldalon a régi proto klmk fröccsei keverednek a barna amőba mintákkal egy fű színű háttéren, míg a másik oldalon egy tajgának nevezett 3 színnyomású terepminta található. Eleinte berzenkedtem ettől a variációtól, mert minek nekem 2 tavaszi minta, amikor jó lenne egy tavaszi/őszi kombó, de őszre van másik izlom ruhám. Az amőba gyérebb, füvesebb területekre kiváló álcázást nyújt, míg a tajga oldala erdőben domináns, ahol megtöri a kontrasztot. Ezen felül érdemes a nadrág amőba oldalát kombinálni a tajga felsővel, az álcázás növelése érdekében.

Tajga oldal, ami hasonlít a Dán Flecktarnra, csak a sötét foltok más elrendezésűek
Saját fotó

A csomagból kivéve azonnal szembetűnik, hogy a ruha anyaga picit vastagabb, mint a szokásos álcaruháké szokott lenni. A varrások mindenhol egyenesek, szépek, nincsenek rontva. Legtöbb helyen kanadai gombokkal szerelték, amik átfordíthatók a másik oldalra. A csomagban kapunk még egy beépített archálót (sajnos nem terepmintás) és egy nadrágtartót (a farzsebbe rejtve).

Saját fotó

A felső partizán szabáshoz hasonlóan félig gombos, félig zárt, ugyanakkor itt a zsebek alulra kerültek, mint egy sumrak esetében. A felsőt középen zsinórral szűkíthetjük, de az csak a ruha első felében van, mert hátul egy gumival van megoldva a szűkítés. A felső alján természetesen gumival operáló szűkítőket kapunk.  A mandzsetták nem lógnak a kézfejre, és gumival, valamint két méretben gombbal szűkíthetőek.

Saját fotó

Itt jobban örültem volna egy sima guminak vagy több állítási lehetőségnek, mert a legszűkebb beállításon sem az igazi számomra.

Saját fotó

A nagy kapucni több dizájnból merít, megtalálható rajta a partizán hálós része és a sumrak fejre szűkítő zsinór megoldása egyszerre. Nem rendelkezik silttel, de tele van ágbújtatóval, ami igaz a felső többi részére is, így ki lehet egészíteni mindenféle helyi növényzettel az álcát. Említettem, hogy van beépített archáló is, ez az amőba oldalra van bevarrva, fix, egy kis zsebben kapott helyet valahol a homlok felett. Fura is lesz tőle a kapucni formája, ha nem sikerül rendesen visszagyűrni.

Saját fotó

A nadrág

Saját fotó

A nadrág megoldásai közül a legtöbb elképzelés jónak tűnhet viszont nekem a blőd kategóriát súrolja. Ezt azért mondom, mert más álcaruhák sokkal szebben oldották meg a témákat.
A dereka gumírozott, zsinórral szűkíthető  és van rajta nadrágtartó fül és övbújtató (egymástól eltolva a két oldalon), de nincs zseb! A helyén a szokásos vágás, hogy az alatta lévő ruha zsebéhez hozzáférhessünk. Könyörgöm erre már az SSO is rájött és raktak zsebet a partizánba is. Akár lehetett volna a Tactic9 Anglia megoldását is választani, ahol zseb gombos és egy takaró fül felnyitása után hozzáférünk az alatta viselt ruházathoz.

Saját fotó
Az oldalzseb belseje
Saját fotó

 A zsebek helyett kapott oldalzsebeket, amibe sok mindent elpakolhatunk, de szerintem egy álcaruhára kicsit fura fícsör. Az még furább, hogy a fentebb említett megoldást használja, azaz takaró fület a zseben belül és így lesz mindkét oldalon hozzáférhető. Ennek okán tuti nem tartok majd benne fontos dolgokat. Természetesen a farzsebek standard kialakításúak. A nadrág térdnél erősített, az ülepnél hiányzik az extra anyag.

Saját fotó

A szárát gumival lehet szűkíteni, amit egy bőrlap szorít le és egy másik gumidarabba lehet befűzni a felesleget. Nekem ez a megoldás a fekete leves, mert a gumi gyengének tűnik, biztos megnyúlik, ha meg túl szorosra szeretnénk állítani, csomózni kell, amit később kész szenvedés kioldani. Erősen elgondolkodtam, hogy kicserélem vagy fix méretű erősebb gumira vagy zsinórra.

A nadrágtartó is gyengébb gumiból készül összehasonlítva a VSO és SSO társaival, de cserébe nem rántja hónaljig a nadrágot. Itt elmaradt a gombot felülről biztosító fül, egyébként jó konstrukció.

Saját fotó

Az összképbe belerondít, hogy két 30 fokos mosás és egy játék után, gorkákat megszégyenítő márványos kopások jelentek meg az amőba oldalon. A kapucnin, ahol a fegyverszíj volt, a farzseb fedelén, de találtam itt-ott másik helyeken is. Nem tudom, hogy ez most egy kivételesen rossz példány, vagy tényleg csak ennyire strapabíró a termék. Minden esetre innentől csak kézi mosást kap, meg odafigyelek rá, nehogy tovább fakuljon. Kár lenne, ha ennyire gyorsan megadná magát azért a 100€ vételárért.

Ha tetszett a cikk kövesd a blogot facebookon!