СРВВ СОБР – SRVV SOBR

Kiket takar a Survival Corps? 1991-ben alakult cég, elmondásuk szerint a kezdetek óta gyártanak felszereléseket, taktikai kiegészítőket, fegyver alkatrészeket különféle orosz fegyveres szerveknek. A SOBR rövidítés egy gyors reagálású egységet takar, gondoljunk úgy rájuk, mit a SWAT vagy a TEK orosz megfelelőjére. Elsősorban terror elhárítási feladattal bírnak és a szervezett bűnözés ellen küzdenek. A cég szerint a cikkben szereplő mellényt több mint 10 éve gyártják, a tervezése a tatárföldi rendőrséggel közösen történt.

A mellény mintája SURPAT (survival pattern ~ túlélő minta), ami formailag nagyon hasonlít a Marpatra, de a színeit jórészt a szürke, barna és zöld teszi ki. A cél egy széles körben használható terepminta megalkotása volt, ami szerintem sikerült is. Itthon elég keveset látni SURPAT gyakorlókat, amikkel kapcsolatban szkeptikus voltam eleinte. Párszor találkoztam velük élőben, de annyira nem nyűgözött le a dolog, mondván, hogy városi mintának kevés, erdőbe meg túl szürke… Azóta viszont át kellett értékelnem a véleményem, mert működőképes a minta. Egyébként a mellény, ahogy a legtöbb SRVV termék kapható még OD, Woodland, fekete meg az újabb Surpat mintákkal is.

Az SRVV termékei a felső kategóriába tartoznak, szorosan a régi SSO minősége mellett a helye, ezt a felhasznált anyagokkal és az ennek megfelelő gyártással érik el. Lévén a célközönség nagy részét fegyveres szervek jelentik, nem spórolnak semmivel, ami a mottójuk szerint „segít túlélni az extrém helyzeteket”. Azért fontos megemlíteni, mert komolyabb nyugati gyártókkal is simán felveszi a versenyt. A SOBR mellény teljes egészében 1000D Cordurából van, valódi Velcro tépőzárakkal, YKK csatokkal és zipzárral látták el. Ezek az anyagok egy hosszú életű és komoly teherbírású mellényt alkotnak. Airsoftos szemmel nézve, ha nem tesszük ki komoly megterhelésnek sokáig fog boldogítani minket.

A mellény majdhogynem egy áttervezett V2 chest rig, annyi különbséggel, hogy középen nyitható és más a vállpántja. Ez annyit jelent, hogy 8 AK tárat fogad, 4 gránátzsebe van és mindkét oldalon RSP-30-as jelzőrakétákat vagy füstgránátot lehet a megfelelő célzsebekbe helyezni, ezek gyakorlatilag szabadon lengenek magukban. Ezeket egyelőre nem használom semmire, de egy kisebb rádió simán elférne bennük.

Gránátzsebekben viszont tényleg elférnek a kisebb rádiók, cserébe, ha az ember rádiózni szeretne, mindig ki kell venni őket a zsebből (feltéve, hogy nem rendelkezik a felhasználó headsettel, ami esetemben igaz a kis fapados rádiómra).  A gránátzsebben természetesen BB tartó gránátok vagy akár gyorstöltő is elfér, a különféle BB szóró vagy hanggránátokkal kapcsolatban nem vagyok biztos, ilyesmi nem áll rendelkezésemre a teszteléshez. A bal oldalon a szélső tárzseb mögött rejtett bajonett zseb található, ami annyira rejtett, hogy az előző tulaj világosított fel a létezéséről, amikor a kést rögzítő heveder miatt érdeklődtem. 

A tárzsebek nagyméretűek, mindegyikbe 2 AK tár fér (AK47 vagy AK74 az mindegy), köztük elválasztó van fixen varrva. Sajnos ez csak egy heveder darab, semmi párnázás nincs rajta, szerintem nem is igazán csillapítja a tárak összeütődését. Cserébe fixre varrták, ez lenne talán a kisebb baj, de pont akkora, hogy nem lehet a tárak mögé betűrni és elé tárazni. Jobb lenne egy kivehető, szivacsozott elválasztó. A zsebek egy darab esetén is megfelelően tartják a tárat. 

A mellény közepén vaskos zipzár található, ez gyors fel és levételhez elengedhetetlen, a körülötte lévő csatokkal tovább biztosíthatjuk a mellényt a villámzár sérülése esetén is. Azt ki kell emelnem, hogy mindkét termék YKK gyártmány. A csatok nagyjából ITW keménységűek, de ennek ellenére mindegyik repedten került hozzám (harmadik tulaj vagyok itthon). Cserélni őket macerás, mert a külső anyagra varrták az őket tartó hevedereket, ha az ember nem elég türelmes vagy élelmes és átvarrja telibe, akkor jó eséllyel elveszti a mögöttük elhelyezett dokumentum/térkép zsebeket.

A váll része nagyon hasonlít az amerikai LBV széles, párnázott felületére, kényelmesen segít elosztani a terhet. Érdekesség, hogy a bal vállon egy kötszeres zsebnek kellene lennie, de felvarrásnak és eltávolításnak semmi nyomát nem találtam. A gyártó szűkszavú kommentje szerint ez egy régebbi darab és az újakon megtalálható a lefelé nyíló fix kötszeres zseb. A mellény széles körű állítási lehetőséggel rendelkezik, nagyon tetszik benne, hogy a hevederek is Surpat mintásak. Az itt felhasznált feszítők és bújtatók kissé nehézkessé teszik az állítást, de utána stabilan tartanak.  

A hátán egy nagy kenyérzsák szerű, nagyjából 5-6 literes zseb található, ami a beállításoktól függetlenül fixen elfoglalja a mellény hátát, cserébe sok minden elfér benne (kaja, KLM álcaruha, extra bb vagy akksi, stb). Kapott egy galléros szűkítőt is, ami szerintem nem vízhatlan, az enyémen repedezett már az anyaga, cserébe nem enged semmit kiesni a kis hátizsákból, aminek a fedele csatokkal záródik, itt nem használtak tépőzárat. A zsák oldalán egy-egy zseb található, ami füstgránátoknak készülhetett eredetileg, ebbe egy-egy AK tár vagy üdítős/vizes üveg rakható, utóbbit túlságosan szorosan fogja, alig lehet előhalászni vagy visszatenni.

Összességében sokoldalú mellény, jól málházható. Az egyensúly megtartása érdekében érdemes a kis hátizsákot is megpakolni. Az övre nagy szükség van, mert elsősorban ott bővíthető, másodlagos, IFAK, kulacstok stb. célzsebekkel, amiket magadban is elérsz, nem kell más segítségét kérned vagy levenni a mellényt. A mellé adott vastag heveder öv szerintem nem igazán merev, egy RS31-es öv jobban passzolna hozzá.