Gorkákról általában…

Rövid időutazás

A gorka szó hegyet jelent oroszul, a ruházat pedig (ki sem fogjátok találni) hegyi egyenruha szerepében fogant a Szovjet-Afgán háború alatt. Sok helyen és sokan kitárgyalák már ezt a történetet, miszerint a szpecnaznak szüksége volt egy hegyvidéki területen viselhető megfelelő ruházatra. A szovjet gorka alapja vastag vászon volt, ami a hegyvidéki operációkhoz tökéletesen megfelelt. Vastagsága és szövése által szélálló, mégis lélegző ruházat volt. Az eredeti szovjet gorkákat vagy gorka 1-nek is becézett ruhákat manapság nagyon nehéz fellelni. Régebben az ANA gyártott másolatot róla, most a MordorTac hozta vissza a köztudatba. A gorka hosszú évtizedekig megmaradt a különféle fegyveres szervek repertoárjában és népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint a civil piac meghódítása.

Forrás: Szpecnaz dagesztán 1991

Általánosságban a gorkákról

Az alapvető ismérvei a gorkának, hogy egy vastag, külső ruházati réteget képez, ami bizonyos fokig ellenáll a zordabb környezeti hatásoknak. A legtöbb gorka vászonból készül, de vannak persze kivételek, amiket később ismeretetek. Szóval a vászonról tudni kell, hogy alapjáraton olyasmi, mint a palatkák (sátorlapok) anyaga, ez lehet vastagabb vagy vékonyabb (gyártója válogatja). Alapvetően kezelik valamilyen impregnáló anyaggal, de az mosás következtében távozik, ezzel növelve a beázás esélyét. Az elején tisztázni kell, hogy a gorka nem egy vízálló dolog. A vászon szálai megszívják magukat és nehezen száradnak, ezért rá kell segíteni egy kicsit, amiről később részletesebben is írok. Mivel hegyvidéki terepre tervezték, szélálló (lélegzik is ugyan), cserébe meleg. Itthon nagyjából 20 fokig ajánlott használni, utána már csak gondot okoz a meleg miatt. Manapság két típusát lehet megkülönböztetni, a “nyári” illetve a “téli” verziót ezek között annyi a klünbség, hogy a téliben bele van varrva egy polár bélés. Ilyet ne vegyetek, csak rátok rohad a szó legszorosabb értelmében. Nem az itthoni hidegekre lettek tervezve a fix bélésűek, a másik gorkák alá meg olyan cuccal öltözhettek, ami megfelelő.

Hadi, civil, mivan? A gorkák piaca az elmúlt évtizedeken belül szinte felrobbant. A vadászok és horgászok, természetjárók közkedvelt ruházata lett. Az a helyzet, hogy az orosz fegyveres erők szépen lassan kivezetik őket, a hadsereg esetében a ratnik ruházati szintjei veszik át, a speciális alakulatoknál (hegyi vagy tengerészgyalogság) még látni itt-ott gorkákat, ha megköveteli a helyzet, a szpecnaz meg azt használ, ami a missziónak a legmegfelelőbb. A belügy fegyveres szerveinél általában a kisebb költségvetésűeknél szokott még előkerülni. A civil piac pedig szépen virágzik. Az mindig mosolyogtató, hogy van egy urban legend, miszerint a Bars gyárt civil és külön hadi gorkát. Sok értelme nincs a dolognak, mert akkor külön eljárásokkal, külön raktárkészlettel és anyagokkal kellene operálni. Annak meg semmi értelme.

Pár szó a modern gorkáról

A gorka modern változatát talán a Bars 3-assal lehet a legjobban bemutatni. A 3-as gorka alapverziója a vászonból készült ruházatra felvarrt egyszínű (általában kevertszálas Greta vagy ripstop anyagból vannak) erősítő és koptató rétegek alapján lehet meghatározni. Tehát adott a régi vászon gorka és kapott erősítést, ahol kell. A két tónusú ruházat valamelyest álcáz is. Valahol olvastam, hogy a gorkának az álcázási potenciálja nagyobb hegyvidéki távolságokon valósul meg igazán, nem tervezték kifejezetten álcázásra. Ugyanakkor a modern gorka egész jól teljesíti ezt a feladatot is, mert készítik különféle terepmintás betéttel is. Az SSO egyedi megrendelés alapján olyan mintával és anyagból vállalja, amit csak a megrendelő szeretne és hajlandó megfizetni.

Forrás

A terepmintás betétek megjelenése mellett lassan és főleg a horgász-vadász szegmensre jellemzően megjelent a különféle kevertszálas anyagok használata a 100% vászon helyett. Az ilyen gorkáknak más a tapintása, szelőzése, de a vízhatlan tulajdonsága is. Az Ursus, a Prival és hasonló cégek odáig merészkedtek, hogy 100%-ban kevertszálas anyagból készítik a gorkát, ami inkább gorka szabású vadászruha. A Greta anyag (amiből sok helyen a betétek vannak) önmagában kevésbé lélegző, mint a vászon. Vannak olyan cégek is, mint az Avtor, akik ripstop terepmintás anyaggal dolgoznak, de a betétek megmaradtak egyszínűnek. A Kamuflage.ru pedig gyárt 100% ripstop anyagú és teljesen terepmintás gorkákat. A legtöbb gorkáról elmondható, hogy egy-két apróbb fícsörön kívül nagyjából megegyeznek, a felhasznált anyagok és a varrások adhatják a számottevő különbséget.

A gorkákat általában kézzel vagy kímélő mosással 30 fokon szoktam mosni. A vászon hajlamos a márványosodásra, ami addig jó, ha valaki mindent is látott harctéri ruhát szeretne. Én inkább kihagyom ezt a lehetőséget, ahogy nem szoktam fakítani sem. Arra vigyázzunk, hogy nem érheti klór vagy fehérítő a gorkát, mert egyből kiveszi a vászon színét.

A vízhatlanságra nekem a Decathlonos impregnáló spray a legjobb megoldás. Szezon előtt befújom és kész is. Csak kint csináljátok és szellőztessétek miután kivettétek a zsákból. Alább a teljes videó Gorgoth csatornájáról.

Gorgoth impregnáló tanácsai

Pár gyártóról röviden

Játékra kiválóan alkalmas ruházatok, csupán a vízállóság a kérdéses, de arra rátérek. Tavasszal, késő ősszel és télen nekem a gorka az, amit hordani szoktam. Melegebb idő esetén pedig egy gyakorló/álcaruha kombinációja vagy nyáron nagyon melegben csak álcaruha. Természetesen lehet nyáron is gorkában játszani, csak nem éri meg. Még a vékonyabb és ripstop darabok is túl vastagok ahhoz, hogy az ember ne kapjon hőkimerülést nyáron. Lentebb olvashattok pár márkáról (tudom, sokat kihagytam) a teljesség igénye nélkül:

BARS

A BARS mindig is jó ár-érték arányúnak számított nekem. Volt több 3-as gorkám tőlük, és egy 4-es is. A 4-es verziónak anorák típusú a felsője, egy nagy zsebbel az elején. Ennek a felsőnek más a szabása a 3-ashoz képest, nekem annyira nem tetszett, de ez egyéni preferencia kérdése csupán. A vászon vastag, a varrások korrektek, megéri a kiadott pénzt. A terepmintás változatok közül pedig mindenki kedvére válogathat.

SPOSN/SSO

Az SSO gorkák közöl nekem E jelölésű és őszi (SS Ozen) mintás van. A legtöbben ezt vagy ennek a nyári verzióját használják itthon. Sokáig nem is gondoltam rá, hogy beszerezzek egy ilyet, mert a BARS hűen kiszolgált, de láttam egy játék során, hogy egy száraz fára felmászva, milyen komoly előnyre tett szert egy játékos a többiekkel szemben. Az SSO különféle betétekkel, kiszereléssel és betűkódokkal jelöli a gorkáit.

Forrás: Russian Optics

AVTOR

Az Avtor cég gorkái közül még nem használtam egyet sem, viszont ismerőseimnek van pár darab és ebből (meg egy RUSVVO BARS vs Avtor összehasonlító videóból) azt szűrtem le, hogy minőségileg a BARS mellett van, néhány megoldása talán néha túl is szárnyalja azt.

Forrás: Youtube

VSO-Vityiazspec

Sajnos velük élőben még nem találkoztam, de saját szájízük szerint gyártanak különféle terepmintás gorkát. Több cikk alapján az SSO-hoz közeli minőségben.

URSUS

Az első gorkám egy URSUS volt hála az ebayes eladó átverésének. Attól függetlenül meg voltam vele elégedve szépen kiszolgált. Ebből is van vékonyabb vagy vastagabb vászonnal szerelt. Nekem előbbi jutott. Sokszor túráztam benne. Ismerősnek már egy Pogranichnik mintás betétű jött, közelebbről megnézve az is rendben volt, minden tekintetben.

Saját fotó

PRIVAL

A Prival a másik horgász-vadász cég, akinek sikerült a termékét tesztelnem. Ebben más sokkal több volt a műszálas anyag, egyébként rendben volt.

Saját fotó játékról

A minőség a gyártók számával egyenértékű, de ezt nem tudom kellőképp kihangsúlyozni, mindennek van realitás alapja. Oroszországban a gorka a vadászok, horgászok és természetjárók körében kedvelt ruhadarab, ezért a felhasznált anyagokkal és minőséggel egyenesen arányos az ár is. Amire utalni szeretnék, hogy az olcsóbb gorkák is vannak ugyanolyan jók, mint egy drágább darab, ha az ember havonta egyszer megy ki vele a levegőre. Vannak, akik csak az SSO-ra esküsznek, de szerintem nem ördögtől valók az URSUS vagy Prival gyártmányok sem, azokkal is jól el lehet lenni. Nálam az etalon a BARS gorka, de azért elcsábultam az SSO Gorka E őszi variánsa iránt, szimplán, mert a rejtő képessége nagyon jó itthon ősszel.

Az árukat tekintve nagyon nagy a szórás. A hobbi gorkákat (URSUS, PRIVAL) olcsóbban 20 ezer alatt, a felső közép kategóriás AVTOR, BARS már 20-30 ezer körül, amíg az SSO, Kamuflage.ru, SPLAV, Devyatka/TACTIC9 stb. és társai 30-40 ezer körül vásárolhatók meg a különféle helyeken. Természetesen nem számítanak az egyedi gyártású gorkák, melyek ára exponenciálisnövekedésű és akár 40-50 vagy ennél több is lehet.

Összegzésként annyit tudok mondani, hogy a nagy ökölszabály a gorkák esetében, hogy nincs tökéletes belőlük, a választás a felhasználón múlik.