ANA GOROD 2

Adós vagyok még a márkákról összedett anyag újra formába öntésével, de addig is, legyen elég annyi, hogy az ANA – még VERA néven – már bőven az első csecsen háború idejében gyártott mellényeket és ruhákat a fegyveres erőknek. A sok mellényük közül most az ANA GOROD 2-es változatát szeretném röviden bemutatni.

СОБР “Бупат” | SOBR “Bulat”
Forrás: Spetsmag facebook oldala
Készítette: Konstatin Lazarev

A Gorod-2 (habár 1-es jelűről nem tudok, de ha tudtok esetleg, jelezzétek), egy klasszikus málhamellény kinézetű taktikai mellény, amit elsősorban városi használatra terveztek. Még a neve is ezt sugallja, mert gorod=város. A fenti képen pont egy SOBR operátor látható, a SOBR vagy az MVD más alegységei előszeretettel használják a Gorod-2 mellényeket, nagyon sok fotó fellelhető róluk, de azok általában fekete színűek (és perverz módon mindegyikről levágják az övbújtatókat).

Saját fotó

Egy ideje szemeztem már ezzel a mellénnyel, és amikor felkínálkozott a lehetőség, akkor a Kukla/Smog mintásat választottam. A Kukla közkedvelt minta a belügyi szerveknél, de nem csak náluk, nekem is kezd egyre jobban tetszeni. Szóval a mellény hozza a szokásos ANA minőséget, 1000 cordura anyagból van, jó varrásokkal. Maga a mellény új, de két apró hibát ki kellett javítanom rajta. A hátán lévő egyik hevedernél kezdett a varrás elengedni, ezt csakis kézzel sikerült javítanom. A másik apróbb hiba az övbujtatók közül az egyik patentnál keletkezett, sikerült beszakítanom a fejét, de mivel az is volt itthon, pár perc alatt megjavítottam.

Saját fotó

Az említett apró hibákon kívül meg vagyok elégedve a minőségével. A cordura vastag, tartós, a cipzárak, műanyag csatok, még a tépőzár is, mind minőségi darabok. A mellényt, mint írtam főleg városi bevetésekre tervezték. A málházható tárak száma összesen 4 darab, mindegyik tárzseb csak egy darabot fogad, viszont elfér benne az AK47/AKM tárjától, az AK74 tárakon át, akár egy AS VAL tár is. Utóbbit sajnos nem tudom tesztelni, de a tárzseb elég szélesnek tűnik, a tépőzáras fedele pedig elég hosszú, hogy a 30-as VAL tárnak is biztos tartást adjon.

SOBR “Berkut” 2015 még a Nemzeti Gárdába olvasztás előtt
Forrás: Spetsmag facebook oldala

A tárzsebek mellett mindkét oldalon egy-egy kisebb mindenes zseb kapott helyet. Ide lehet gyorstöltőt, zacskó BB-t vagy, akár kisebb éléstárat berendezni. A tárzsebek fölött újabb két mindenes zseb található, ami elnyel egy orosz kötszercsomagot, de airsoft használatra további kütyük vagy kisebb kellékek elpakolhatók. Ezeknél a zsebeknél van tépőzár is, csapatfelvarrók, azonosítók vagy éppenséggel zászlók számára.

Saját fotó

A bal vállon egy akkora rádiózseb kapott helyet, ami nevetve elnyeli a kis Baofeng rádiómat, de akár egy tárat is. Mondjuk a tár az annyira kilóg, meg közel van az ember nyakához, hogy nem érdemes ide pakolni, csak bökné azt. Egyébként a vállakat tépőzárral és hevederes feszítőkkel lehet állítani. Szélességét pedig két műanyag csattal és hevederrel. Nagy méretben állítható, ami szükséges is, ha azt nézzük, hogy általában beavatkozó egységek hordják és legtöbbször valamilyen golyóálló mellény felett.

Saját fotó

A mellény belseje ripstop anyaggal van borítva, mindkét oldalon egy-egy tépőzáras dokumentum/térképzseb található. A mellény hátán belül bedig végigfut egy hosszú zseb, erről azt hiszem camelback számára van kialakítva, de nem vagyok benne biztos. Emiatt a zseb miatt sem lehetett a háton lévő hevedert géppel javítani.

Saját fotó

A hátán három sorban rögzítési pontok találhatók, de ezek még az ALICE rendszer 5 centis méretét képviselik a molle helyett. Természetesen lehet molle zsebeket is felfűzni, akár kisebb kenyérzsákot vagy mindenes zsebet, viszont én egy kis egynapos hátizsákkal fogom használni. A többi extra pedig az övre fog kerülni. Egyébként a képeken egy RS31-es van hozzákapcsolva, de inkább a SOBR mellény puha hevederövét fogom ezen használni, míg a másik mellény kapja az RS31-est. A mellényt sajnos játékon még nem tudtam használni, de remélem lesz rá lehetőség.

Összegzésképp ez egy könnyű, mégis strapabíró mellény, ami jópárszor bizonyított éles körülmények közt. Játékra is ideális, mert nem lehet túlzottan megpakolni, mint a hasonló társait. De ha jobban bele is gondolunk, pont ez a lényege. A mellény elérhető a John Roberts vezette Severnaya Outfittersnél és hozzánk kicsit közelebb eső Rusforlife (Alex Curtis) angol boltjában.