Milyen replikát érdemes venni kezdőknek? VER 2.0

Forrás: pinterest.com

Szeretném röviden megosztani veletek pár gondolatom, hogy kezdőként milyen keleti blokkos AK replikát érdemes venni. Nem kifejezetten csak orosz oldalhoz, de úgy általában. A legtöbb tapasztalatom Ak-val van, így arra korlátoznám, a PKM, AS VAL, VSS Vintorez, SVD, SVU és társai is szép jószágok félreértés ne essék. Viszont a legtöbb replikám AK volt és ezek érdekelnek elsősorban (AEG-ről beszélünk most).

Ökölszabály, hogy kezdőként tessék elolvasni Rocko és az Airsoftújonc cikkeit.

Mivel sokszor előjön Facebookon is ugyanaz a kérdés, segítségként vagy akár beszélgetés indítóként összeszedem a tapasztalataimat. 2008-ban kezdtem játszani kis piacos springesekkel, akkor még a baráti körben nagy dolognak számított az AEG és bizony kis költségvetésből nem igazán lehetett egyből minden földi jót megvenni. Manapság viszont annyira kiszélesedett a piac, hogy mindenki talál a pénztárcájának megfelelő és neki tetsző AK replikát.

A kék színű szövegrészletek tartalmazzák a frissítést.

Kis költségvetéshez

Kezdjük az elején, a legalján, az őskövületeknél, amik jól tartják magukat és szerintem van relevanciájuk 2020-ban is. Ezek a Cyma 028 és 031-es modelljei, az előbbi AK47-est, míg a második AK74-est másol. Régen a nemzetközi airsoft közösségben még úgy emlegették a Cymát, hogy „Crap Your Money Away”, de manapság ez nagyon nem állja meg. A Cyma mint márka olyan igásló, mint mondjuk egy Toyota terepjáró. Szóval kezdésnek a két alapmodell teljesen jó, azonban kerüljétek az 500-as szériát, mert azok full műanyagok. Ez alatt azt kell érteni, amíg a 28 és 31 esetében vannak fém darabok, ezekben az 500-asokban minden műanyagból van. Annyival nem olcsóbb, mint a másik kettő, így nem ajánlom. A 28-as az Ak47-est másolja, de van taktikai változata is, az is jó lehet, annak, aki ilyesmire vágyik. Amit senkinek nem ajánlok, megint csak, az a 28S, ahol a válltámasz a test alá hajtható. A legnagyobb gondja ezeknek, hogy a mechanika műanyag és spiáter keveréke, ami az idő múlásával bizony nagy eséllyel tönkremegy. Ezt az aláhajtós murit egyébként a Cyma 048S is tudja, meg a Boyi RK10-is, de szerintem a legmegbízhatóbb, ha acélból vannak, így aki AKS-t (vagy AKMS-t) szeretne, azoknak a legjobb opció a Boyi RK10S (ha még talál valahol) vagy LCT esetleg E&L.

A Cyma régebbi modelljei és ide kell érteni a 28-ast és 31-est, a Marui rendszert másolják, ahol a tokba a frontszett csavarokkal kapcsolódik. Azok, meg a fél felépítmény szétszedésével (tokfedél, felhúzókar eltávolításával) szétbontható két részre. Az a szép ezekben a jószágokban, hogy V3 gearbox (ugyanaz, mint a drágább CYMA modellekben) ketyeg bennük, így ugyanúgy  lehet mindent belepakolni. A műanyagság szerintem meg annyira nem hátrány. Több fajta iterációval rendelkeznek, van a 31-esből is 105-ös fronttal ellátott darab, sőt létezik spiáter tokos verzió is.

Verzió2: A régebbi modell nem azt jelenti, hogy nem jó valami, mert régi, hanem ebben az esetben a Tokyo Marui által kitalált struktúrát másolta le a Cyma és azokat még forgalmazza, DE már az új belsőségekkel, tehát a 028 és 031 modellek teljesen használhatóak egy alap átnézés és ha kell gyengítés után. A legtöbb kínai replika ma már bőven 400 fps feletti (ugye mindenki olvasta Rocko cikkét?) ami annyit tesz, hogy a MASZ szerint nem fér bele az egyszerű AEG határba így a replika nem játszhat. Szervezők válogatják a dolgot, de személyes véleményem, hogy ha már átnézetitek, akkor érdemes visszavenni 370-380 fps körülire a gépet. A plusz FPS annyi hasznot nem hoz, pontosabb nem lesz tőle semmi. Jól összerakva így is meg lesz a hatásos 40-50 méter lőtáv.

Tokyo Marui VS VFC felépítés VS LCT VS E&L

A felépítésről ejtsünk pár szót, mert a különböző külső ugyanazt rejti minden esetben. Tehát adott a gearbox, a hopup kamra és a belső cső, ez mindegyikben a különféle technikai újításoktól és alkatrészektől eltenintve alapvetőpen ugyanaz. A különbségek a replikák összeszerelésében van, tehát lássunk neki.

TM: Az őskövület, ami gyakorlatilag 2 elemre bontja a teljes replikát. A testre és a frontsetre, amit 4 csavar tart össze. Ez a tárfészek előtt látható, innen kapásból tudni lehet, hogy mivel állunk szemben. A realisztikusság ezzel kb alacsonyan van tartva, a gázdugattyú vezető cső is egy hatszöglető vassúly és össze van csavarozva a hátsó irányzék tartóval az egész. Az előagynál az látszik, hogy egy vékony pöcök áll ki belőle. Tehát ha valaki olyan taktikai előagyra tesz szert, ami különbözik, az nem lesz jó ehhez a típushoz.
Fordítva viszont ragasztópisztollyal feltöltve használható VFC típusra is.

Rocko cikke a 028asról: https://rockoairsoft.hu/cyma-cm-028-ak47/

Ugyanezen a vonalon kezdte a Cyma a spiátertokos jószágait fejleszteni, habár jófajta csavarral a 070-es szériát is, ami VFC alap sorszámúak közé rejtve volt spiáter tokos lény, de most nem találom sem a Taiwangun sem a Gunfire kínálatában.

Spiáterről pár szót kell ejtenünk. Amikor a különféle oldalak bedobják a FULL METAL csodaszavakat, általában ebből vannak az „olcsóbb” AK replikák. A spiáter tényleg fém, de nehezebb, mint az acél és hajlamos repedni, törni.  Azt nem mondom, hogy ilyen replikák azonnal szétesnek, mert csapattársam 5+ évig használt egy 31-es spiáter tokos 105-öst, ami a csapatban keringett előtte. Szerette, imádta, de egyszer megadta magát a replika. A tok az infrabak alatt (ahol elméletileg azért nem papírzsepi vékony a cucc) kettérepedt. A repedések nem csak fizikai behatás miatt jöhetnek létre, az anyag egyszerűen elfárad. Ragasztani talán, de hegeszteni nem lehet, mert elolvad. A legtöbb airsoft gyártó meg előszeretettel használja. Soha ne higgyétek el , ha valaki azt mondja, full acél CYMA Ak… mert nem az. A test maga acél, de a bele szerelt elemek, spiáterből vannak. Sajnos ezért a drágább 40-es Ak-kat is elérheti a végzet, mert a behajtható tus zsanérja letörik. Ja, még mielőtt elfelejtem, a Cyma trükkösen 070-es szériáját sem ajánlom, mert spiátertokos. Vicces a számozásuk, mert a 76-77, meg megint acél tokkal szerelt jószág.

A VFC gondolt egyet és tovább fejlesztették az egészet, itt már stiftek fogják oda a dolgokat, eltűntek a csavarok és sokkal-sokkal realisztikusabb lett az összkép. Ez nem csak a kihalt VFC márkájú AK-kon tapasztalható, hanem innen másolt a Cyma, a Boyi, de nyomokban az Arcturus is. Mi sem mutatja jobban a VFC rendszert, mint egy Cyma 048M AKM Rocko cikkében:
https://rockoairsoft.hu/cyma-cm-048m/
és ha már elolvastátok, érdemes összevetni az Arcturussal, ami nyomokban VFC-t tartalmazó megoldásokat mutat fel:
https://rockoairsoft.hu/arcturus-at-ak05/

Az LCT gyakorlatilag a fentiekhez képest saját megoldásokat használ, inkább emlékeztet ezzel a Classic Army féle csavaros megoldásokra, de mélyebben Rocko jól bemutatja, miben is más a többséghez képest: https://rockoairsoft.hu/lct_ak74su/

Az Emei-Landarms avagy E&L megoldásai megint mindenből merítenek, van itt VFC és LCT keverve: https://rockoairsoft.hu/e_l_ak74su_gen/

Szóval kezdésnek kis költségvetés mellett bártan ajánlom a 28-as és 31-es replikákat. Olyan 30.000 környékén bejönnek a lengyelektől és egy kis átnézés után hosszan szolgálnak.

Közepes árakon

Közepes kategóriaként megint csak a Cyma valamint a Boyi termékeit kell említenem. Régen a két gyártó szinte versengett egymással. A Boyinak kicsit jobb volt a külseje, de a bele egy hajszállal elmaradt a Cymától. Viszont akkoriban (2010-es évek eleje), a Boyinak volt acél azaz tényleg full acél szériája. Fogták a jó őreg VFC-t és lemásolták. Volt AK105 (RK08S), AKMS (RK10S) és AKSU meg AK74 is. Csak a minőségellenőrzéssel voltak gondok. Tulaja voltam egy olyan RK8-asnak, aminél a tokot a gyárban rosszul vágták ki és volt a tokfedél és a tok közt egy 3-4 milliméteres hézag elől. Ma már viszonylag ritkák a full acél boyik, de szerintem megérik az árukat, ha valaki 40-50 ezer környékén talál ilyet. Nekem is ilyen replikáim vannak, mindkettőt darabokból összevadászva építettem, cyma GB-vel szerelve. Árban nagyjából egy E&L alsó határán (kb 70 ezer) jöttek ki így, de akkoriban, amikor ez a gyártó hírben sem volt és az LCT a 120 ezres áraival nem volt opció.

A nagy háború nyertese  a Cyma lett, mert széles palettával, mindig bedobott valamit, addig a Boyi már csak az alap termékeit forgalmazza manapság. Ha nagyon kellene a kettő közül választani, akkor a CYMA lenne nálam a befutó a belsőségei miatt. Ez persze nem von le semmit a Boyi értékéből, sőt volt sokáig egy Boyi 74-esem, aminél sajnos a csőrögzítő elem adta fel a harcot, ugyanis lehetetlen helyen kettérepedt a tokban. Azóta egy másik sporttárs épített belőle egy nagyon frankó AKM-et.

Tehát a CYMA 40-es és afölötti számozású replikái (kivéve a 70-es ahogy előbb említettem), egyetemesen elmondható, hogy acél tokozással, spiáter betétekkel készülnek. Van full acél Cyma? NINCS! https://rockoairsoft.hu/full-acel-cyma-ak/
Általában ugyanaz a gearbox ketyeg bennük, gyártási generációnkként maximum a csapágyak mérete vagy az izom motor színe különbözik kicsit. Külsőre pedig mindenkinek jut valami, klasszikus kinézet vagy modern Magpul cuccokkat esetleg übertaktikai sínkavalkáddal ellátott változat. Olyanokat viszont kihagynék ezekből, ahol a szíjakasztót a tokhoz a markolat rögzíti (76 vagy 77 verziók). Élesben biztos tart meg minden, de egy replika esetében a markolatot a spiáterből formált motortartó húzza a testhez, amit ha rángatnak a szíjjal, nem feltétlen okoz jó eredményt.

Drága kategória

A drága kategóriába az E&L, LCT és Arcturus triumvirátus kap nálam helyet. Hiába vannak más drága és minőségi gyártók is a piacon, ezeket tartom az a legérdemesebbnek ebben a kategóriában. A Classic Army is kihozott anno egy full acél 74-es vonalat. Egy darabig nyúztam egyet (SLR105 markingos darabok amúgy), de aztán eladtam. Szép volt, jó volt, de szerelési szempontból egy igazi rémálomként éltem meg. Ameddig a VFC típusú AK-t viszonylag könnyen szét lehet kapni, ezeknél gyakorlatilag a frontot atomjaira kell kapni, egy hop-up gumi cseréért. Kanyarodjunk vissza a többi drágább vashoz.

Az LCT már régóta a piacon van, gyakorlatilag full acél és annyi féle replikája van, mint égen a csillag. Rocko-nak megint csak sok cikke van ezekről az AK-król.

A másik ilyen komoly jószág az E&L, ami megint csak a drága replikák sorát erősíti. Régebben lehetett olcsóbban is venni, de ma már 80-120 ezer az ára. Aki 70-80 körül használtan veszi, az sem jár rosszul, tekintve, hogy lassan a CYMA replikák kerülnek ennyibe. Cserébe itt is minden acél, kemény szerkezet, mint amit másol. A cikk óta járt nálam egy Gen1 AK105, azt kellett megállapítanom, hogy brutálisan túltervezett minden, a gearbox egy szterodiokkal etetett szörnyeteg, viszont az akksinak nevetséges kis helyet hagytak. Nem lett szerelem a vége, már másnál szolgál. Helyette egy SVU boldogít 🙂

A legutolsó nevezőnk a viszonylag friss Arcturus AK család, ami menő taktikai külsővel hódít, nincs egy klasszikus verziójuk sem. A fegyveren szintén minden acélos, kivéve a külső csövet, de ez nagyjából a VFC, Boyi dolgokon is így volt. Érdemes jobban utána olvasni azoknak, akik ilyesmiben gondolkodnak. A fent említett SVU és az Arcturus közt annyi döntötte el a mérleget, hogy régebb óta szemeztem a villanyos Dragunovokkal. Amennyiben arra kerülne a sor, hogy legyen még egy AK, biztos hogy az Arcturust választanám. Full acél, minőségi megmunkálással és viszonylag emberi árral.

Most a tapasztalt olvasókban felmerülhet, hogy pedig kihagyott pár gyártót vagy replikát! Igen, a teljesség igénye nélkül bizony kihagytam a G&G futurisztikusnak ható alu AK-it, vagy a nagy visszarúgást szimuláló BOLT AKSU-t vagy a JG Magpul ihlette AK105-öst. A G&G-ben pont az alu test idegenít el, mert hiába könnyű, egyedi darab és nehéz, ha nem lehetetlen ilyet magában szerezni törés, repedás esetén. Addig egy CYMA vagy Boyi test előbb jön szembe velünk. A BOLT jól néz ki, meg biztos vicces, de Rocko cikke alapján túl sokat kérnek mindezekért. A JG meg kimaradt, lusta voltam beleírni. Szimpla középkategóriás gép, ebben a kategóriában a CYMA a veretlen. Aztán ott vannak a Tokyo Marui replikák, ahol a régebbiek kb a CM28 szintjén voltak kinézetben, amit szépen le is másolt Kína és ebből lett a CM28. Az új recoil shock modellek pedig drágán adják a csattogós visszarúgós érzést. Egy még kimaradt, az pedig az APS. Ők is sokfajta AK-t kínálnak, ezekből két fajta megtalálható a barátaim arzenáljában is. A 74-eseken a fa nekem nagyon tetszik a vöröses színével. Egyetlen szépséghibája van ezeknek, valószínűleg csak nekem bántja a szemem, méghozzá a válltámasz szöge. A 74-eseken ez kisebb szög, gyakorlatilag vízszintes az AK47-hez képest, node az APS egy létező kínai AK variánst másolt és ezért tér el a válltámasza a megszokottól. Ha már kínai AK-król van szó a Real Sword ugyanúgy a drága és fullacél verziókat erősíti a maga Type56 klónjaival. Itt érdekes, hogy törekedtek az eredeti arányok megtartására, amitől a gearbox rövidebb lett. A végére pedig egy érdekes gyártót hagytam az pedig a Unicorn. Igen, az unikornis létezett egy darabig, de nem sok került kicsiny hazánkba. Egyik ilyen AKSU pont az ismerősöm tulajdona, masszív full acél AK és ritka, mint a fehér holló.

Miért is soroltam fel ennyi mindent a végére vagy miért nem veséztem ki annyira a drágább kategóriát? Nos, a felsorolás pont arra szolgál, hogy a kezdőknek megemlítsem a márkákat, miszerint ezek is léteznek. A drágábbakat meg azért nem veséztem ki, mert megannyi teszt kering az interneten. Melyik venném? Kicsi pénzzel CYMA 031, több pénzzel valami CYMA 40-77 vonalon. Sok pénzzel pont Arcturus, mégtöbb pénzzel LCT vagy E&L.

Jótanács, ha bármit vennétek, olvassatok utána. Lehetőleg több forrásból (softair, Rocko blog), ha kinéztek valamit. Nézzetek róla youtube videókat, teszteket. Mindennek megvannak a lehetséges hibái, viszont, ha jól utána néztek ezeknek, nem ér meglepetés, nem lesz frusztráló, ha nem azt kapjátok, amire számítottatok.