Szovjet-Orosz terepminták általánosságban

A kezdetek

A terepmintákat már az Első világháború alatt is használták, igaz ezekben az években kísérleti darabok voltak inkább, mint rendszeresített katonai felszerelés. Az orosz illetve szovjet terepminták a Második világháborúban kezdtek elterjedni. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy már jóval előtte a 30’-as években megkezdődött a modern és rendszerszintű gondolkodás, amelynek a végeredménye elsősorban a ZMK-nak rövidített téli álca öltözet lett, amit a finn-orosz háborúban tömegesen vetettek be. Ezt követően megszületett a sokak által csak Amőbaként ismert terepminta, azaz a zöld háttéren nagy barnás amőba foltokkal tarkított ruházat, amelyből volt egyrészes overáll (MK) és kétrészes álcaruha (MKK). Ezeket jórészt a mesterlövészek, felderítők és az NKVD különleges alakulatai alkalmazták. Érdekesség, hogy az egyrészes álcaruhák két verzióban készültek, volt olyan, amit ki lehetett fordítani, a belseje pedig szürke alapon sárga foltokkal volt tarkítva, amolyan őszi változatként. Az amőba mintázat sok változtatást megélt az évek során, állítólag tervezték különféle hadszínterekre specializálni, de úgy tűnik ez végül elmaradt. Az amőba minta mellett léteztek ezek a ruhák egy bonyolult levélmintával is, amit később a románok vettek át és náluk bőven a 90’-es évekig rendszerben volt. A szovjet álcaruhák következő variációja a három színnyomású TTsMK volt, ami gyakorlatilag megteremtette az alapot a modern SSO Palma-Amőba terepmintának.

MKK Amőba repro Forrás: ostfront
TTsMK forrás: Kommandopost
Brent0331videója – Figyelem, néha lövést adhat le, ami hirtelen elég hangos

A Hideg háború beköszöntével újabb terepminták jöttek létre, köztük a KLMK kezeslábasokról jól ismert berezka vagy ezüst levélnek is nevezett minta. A korai verziója lekicsinyített amőba foltokhoz hasonlított (ez visszaköszön a BARS Ratnik amőba ruházatán is), majd későbbiekben nyerte el a végleges, szögletes formáját, ami a növényzeten áthatoló sugarakat töri meg éles kontrasztjával. Érdekesség, az 1984-es Vörös hajnal című filmben szereplő szovjet csapatok ruházatát erről próbálták a jelmezkészítők lemásolni, de mivel nem volt lehetőségük az igazi felszerelést megismerni a filmbéli minta teljesen más lett, nagy fehér foltokkal tarkítva. Ezeket a ruhákat aztán felhasználták a Rambo filmekben is, és mára ezek a „gyenge másolatok”gyűjtői ritkaságnak számítanak.

Részlet a Vörös Hajnal című filmből, forrás google

Korai KLMK
Fotó: Michel Wijnand tulajdona

A KLMK és ezüst levelű mintája alapján fejlesztették ki később a KGB határőrei számára az úgynevezett Spetsodezhda-t azaz a különleges rendeltetésű egyenruhát. A levelek színét ezüstről sárgára változtatták és a háttér zöldje is más tónusú lett. A Spetsodezhda-n kívül ez a sárgás minta lett a KZS álcaruhák alapja is.

Ezüst berezka


Szovjet majd orosz hadsereg terepmintái

Az afganisztáni háború alatt kezdődött meg a szovjet csapatok egységes terepmintával való felszerelése. Ezt TTsKO-nak azaz három színnyomású egyenruha hivatott megoldani, így a hadsereg majd’ minden fegyverneméhez elkezdték alkalmazni. A mintázatot nevezik még butánnak is, ami a kifejlesztés kódneve. A TTsKO nagyon szerteágazó terepmintává vált, ugyanis a Szovjetunió területén a különféle gyárak megannyi változatot termeltek belőle, ami valószínűleg az eltérő anyagok vagy a gyártási színvonal miatt történhetett, de árnyalatban létezik barnás, zöldes, rózsaszínes, de még lilás is. A mintát a 90’-es években a Szovjetunió széthullása után már csak az orosz pilóták használták érdemben, ugyanakkor Ukrajna átvette a TTsKO-t és sokkal, sötétebb színekkel dubok néven évtizedekig még hadrendben tartotta. A butánnak létezett egy más mintázattal ellátott verziója is, ami nagy számban fordult elő a transznisztriai háború során, amikor a Dnyeszter Menti Köztársaság Moldovával harcolt a függetlenségéért.

1993 alkotmányos válság Moszkva: az Alfa különleges egység parancsnokán teljes TTsKO szett van
Forrás: Reddit

Az orosz hadseregben a 80’-as években megkezdődött már egy új terepminta tesztelése, amit később VSR-93 (~Orosz Fegyveres Erők mintája) néven rendszeresítettek és 1994-re megkezdődött a széles körű alkalmazása. A „barmitsa” program célja az egységes kinézet és felszerelés megteremtése volt, a fő terepmintája függőleges irányú szabálytalan alakzatokból állt, ezért hívják még „vertikalkának” is. Ahogy az a TTsKO estében is a VSR-93-nak különféle árnyalatú változatai léteznek. A minta megjárta mindkét Csecsen háborút, majd a 90’-es évek végén lassan kivonták a hadrendből, mert leváltotta a VSR-98, közismertebb nevén Flora. A Flora terepminta nagyjából a VSR vonalait követi, de azokat horizontálisan elfektetve és kissé felnagyítva. A Flora esetében is megfigyelhető, hogy megannyi színkombinációban létezik, ahogy elődei. A mintának létezik egy hegyi hadviseléshez kifejlesztett változata is, amit Hegyi-Florának vagy vörös Florának is neveznek a színvilága miatt. A Hegyi-Flora itthoni felhasználását erősen kérdésesnek érzem, ugyanis túl világos szerintem egy sima őszi játékra.

VSR-98 Flora
Hegyi-Flora valahol a Kaukázusban
Forrás: Red-Alliance fórum
Brent0331 videója – Figyelem, néha lövést adhat le, ami hirtelen elég hangos

A teljes egységesítést később az EMR (~ Egységesített Terepminta), más néven cifra, vagy digital flora hozta meg 2008 környékén. Az egységes jelzőt itt arra kell érteni, hogy elődeihez híven a hadsereg egészét ezzel a zöld, pixeles terepmintával szerelték fel a Ratnik programnak hála. A minta egyetlen hátulütője, hogy a pixelek kicsik és távolabbról egy koszos OD ruhává mosódnak össze, valamint a sötétzöld színe nagyon hatásos komoly erdőségekben, de változatos terepen nagyon elüt a környezetétől. Erre valószínűleg rájött az orosz hadvezetés is, mert kicsivel később az EMR egyenruhák mellé rendszeresítettek egy kifordítható álcaruhát is 6SH122 néven, amit a Shturm nevű cég gyárt. A ruha érdekessége, hogy egyik oldalán világoszölddel tavaszi és másikon szürkés árnyalatokkal, őszi-téli mintázattal készítik, így a ruházat nagyjából le tudja fedni az évszakokat és különböző terepekhez adaptálható. A szíriai beavatkozás során született még másik verziója is, ami egyik oldalon pixeles másik felén sima homokszínű oldallal bír. A sivatagi hadviseléshez szerintem kifejezetten eltalált homokszín árnyalatot lehetett az oroszokon megfigyelni, amit viccesen néha csak „pig-skinnek” azaz malacbőrnek becéznek.

6sh122 őszi oldal városi teszt
“Pig skin”
Forrás: Oroszország Védelmi Minisztériuma
GARDA ügynökség tulajdona

Az orosz hadsereg még 2013 környékén rendszeresített egy digitális barnás és homokszínes mintát, amit KSOR-nak neveznek (a rövidítés a Kollektív Gyors Reagálású Hadtestet fedi). A minta lényege, hogy a barátságos országokkal karöltve létrehozott egységnek egységes kinézetet kölcsönözzön az orosz fél katonái közt.

KSOR minta
Forrás: rusmilitary blog

Természetesen a hadsereg kötelékeibe tartozó különleges alakulatok nem csak ezeket a terepmintákat használják. Az ejtőernyősökhöz tartozó 45. különleges rendeltetésű dandár katonáin megfigyelhetőek berezka mintás, SS Leto vagy épp digitális flecktarn ruházatok és egyéb kereskedelmi forgalomban kapható minták is.

A Belügyminisztérium alá tartozó különféle egységek terepmintái

A belügy vagy más néven rövidítve MVD, alá megannyi alegység tartozott, amíg 2016-ban ezeket be nem olvasztották az Nemzeti Gárdába. Itt megint vissza kell menni tehát a gyökerekhez, mert úgy lehet alapos képet alkotni arról a szerteágazó és sokszínű terepminta halmazról, amit a belügyi szervek a modern egységesítésig az évek során használtak.

A 80’-as években, amikor az MVD különleges alakulatait felállították, még nem volt esélyük külön egyenruhához jutni, ezért a hadsereg által rendszeresített TTsKO mintás egyenruhákat használták. Egyes elméletek szerint az OMON (~Különleges Rendvédelmi Egység, nagyjából a Készenléti rendőrségnek megfelelő egységek, elsősorban erőszakos tüntetések, lázongások alkalmával vetik be őket, de ez csak egy a számos feladatuk közül) már 1988 előtti években is létezett, de bevetéseiket titoktartás övezte, amit a hadsereg egyenruhájával is kendőztek. A belügy fegyveres egységei (VV MVD) tovább követték ezt a hagyományt a VSR93 és VSR98 használatával, ugyanakkor a specializált alegységek már más utat jártak.

Első csecsen háború 1994-1996

Az Első csecsen háború alatt az MVD egységek a hadsereggel karöltve végeztek különféle rendfenntartó, szervezett bűnözés elleni tevékenységet. Tulajdonképp az MVD egységei is ugyanolyan harcoló alakulatok voltak, mint egy gépesített lövész egység. A dolog pikantériája, hogy amíg Oroszország nem volt teljes mód felkészülve a konfliktusra, ezért a belügyi egységek felszerelése nagyon vegyes volt, ez meglátszott a terepmintákon is.

A korszakra jellemző terepminták egyike az úgynevezett KKO (avagy terepmintás egyenruha) volt, amit nagyban befolyásolhatott az amerikai M81 Woodland minta, ugyanakkor a KKO foltjai teljesen más elrendezésűek és méretben is teljesen különböznek tőle. A KKO később egy típusváltást is megért, de az csak az egyenruhák szabásában tetten érhető, maga a mintázat nem sokat változott. A KKO-t zöldes variációban és városiban gyártották, az utóbbi volt elterjedtebb a belügyi szerveknél.

KKO Vera Noch91 egyenruha
Forrás Red-Alliance fórum, Koalorka tulajdona

A Groznijban zajló csatározások másik jellegzetes terepmintája az SMK (~különleges terepmintás ruházat) volt. Ennek az érdekessége, hogy az SMK rövidítést Dennis Desmond találta ki, ahogy több szakkönyvet író esetében is, itt is a szerző elnevezte valahogy a mintát. Tulajdonképp az SMK-nak nincs hivatalos besorolása vagy megnevezése, az erdei változatot „Oreh” azaz mogyoró néven emlegetik. A mintázat 5 színből álló, ezek a fekete, olív, fehér, sárgás és sötétzöld. Az erdei mintázat mellett két városi mintát is gyártottak, amik árnyalatban is különböznek egymástól. A legtöbb esetben gyártónként is különbözhettek a színárnyalatok, ezáltal a sötét és kékes városi mintából is létezik lilásabb változat. A világosabb városi mintát szokták még szimplán Sneg-nek, azaz hónak hívni. Az SMK ruházatok mára gyűjtői ritkaság számba mennek, sajnos komoly pénzeket elkérnek egy-egy darabért. A legtöbb SMK ruha nem igazán vészelte át a háborút, így nagyon kicsi az esélye annak, hogy olcsón hozzáférhetőek lennének. Az SMK-hoz hasonló, de nem teljesen megegyező mintát a Splav Gorod néven gyárt, ami viszonylag elérhető még.

OMON Csecsenföld világos SMK/Sneg
Forrás: pinterest

A korszak megint csak meghatározó mintázata a PFO Tigriscsík, Tigr, vagy legismertebb nevén Kamysh. Ez a terepminta nagy vonalakban hasonlít az amerikai különleges egységek által Vietnámban használt tigriscsíkos mintához, ugyanakkor nem olyan sötét, a kontrasztot visszavették a zöld árnyalatai is sokkal világosabbak. Természetesen gyártónként a minta nagysága és a színei is eltérhetnek. Az erdei változat mellett megtalálható a városi is, amelyet sokszor lehet látni a Rosgvardia előtti időszakban az OMON rohamrendőrein.

Brent0331 videója – Figyelem, néha lövést adhat le, ami hirtelen hangos

Az Első csecsen háború idején viszonylag kevés képen dokumentált minták egyike a Szmog vagy Kukla néven ismert terepminta, amely nem más, mint az 1968-as DPM mintának a másolata. Mivel egyetlen képet láttam csak ezzel a mintával 1995-re datálva, inkább későbbi elterjedésűnek mondanám, főleg a Vityaz különleges egységek körében. A kék alapú Szmog ruházatokat főleg a rendőri egységek vagy a büntetés-végrehajtók, drogellenes szervezetek részesítették előnyben.

Második csecsen háború 1999-2001

Nem kellett sokat várni, megint fellobbantak a harcok Csecsenföldön. A kiújult csatározások alatt újabb felszerelések és terepminták jelentek meg a fentieken kívül. A gyakran előforduló terepminták közt a Podlesok is szerepel, ugyanakkor inkább felszerelésen, mint egyenruhákon. Ha jól tudom, inkább a tiszteknek osztották ki többnyire. A Podlesok vagy angolosan Reed (aljnövényzet) függőleges minta, egyenes vonalak kuszaságával teremti meg az álcázást. Valahol olvastam, hogy aztán ezt a mintát nem annyira favorizálták, mert horizontálisan nem annyira változtatja meg az emberi alakot, inkább csak megnyújtja azt. Ez lehet városi legenda is, mert akadnak olyan fotók, amiken bevetésen használják. A Podlesokból is kétfajta minta létezik, a zöldes erdei és a kék városi. Az megint csak érdekes, hogy az NPO-SM által különféle anyagokra való nyomtatással van, amelyik minta színben teljesen eltérő. Vannak zöldesebb, sárgásabb változatok, a városinál sötétkékek és szürkésebbek. Ritkaság számba megy a barna változata, amit elméletileg őszi felhasználásra terveztek.

Fent barna Podlesok, alul a sima erdei verzió
Fotó: Michel Wijnand tulajdona

A KKO mellett az oroszoknak létezik egy másik, mára megint csak ritkább Woodland mintája, ami nem más, mint a LES. A szó szoros értelmében erdei mintának hívják és ezt is nagy vonalakban az M81 ihlethette, de a foltok formája komplexebb, méretük itt és a színárnyalatuk is teljesen eltérő. A LES mintát valamikor a 2000-res évek elején favorizálták a különféle egységek, azóta meg lassan kikopott a ruhatárakból. A mintával készült régebbi felszerelések kicsit drágábban hozzáférhetők, és még viszonylat elérhetőek. A Splav még gyárt ilyen mintával ruházatot is, akik pedig inkább az eredeti 90’-es évekbeli gyakorlókat szeretnék megszerezni, arra is akad esély. Nagyjából erre az időszakra tehető, amikor egyes gyártók majdnem hű másolatokat kezdtek az M81-ről gyártani és azt NATO néven piacra dobni. Ennek megfelelően láthatók olyan mintával felszerelt egységek is.


2000-res évek eleje


A 2000-res évek eleje újabb konfliktusokat és terepmintákat hozott, ilyen az egyik mára széles körben elterjedt SS Leto (SS nyár) minta, amit először a 2004-es beszláni tragédiánál dokumentáltak használat közben. A mintát 2003 környékén fejlesztette ki a SPOSN/SSO nevű cég, aminek az alapjait a német tölgyfaminta adta. Valahol olvastam, hogy nem egyszerűen lemásolták a mintát, hanem egybeolvasztották egy másik mintával és a foltokat is megváltoztatták. Az álcaruha után konyhanyelven szokták Partizánnak is hívni, de az az a szabásmintát jelöli, hacsak nem valami olcsóbb gyártó hirdeti ezen a néven a termékét. Az SS Leto mellett létrejött az SS Ozen (őszi), aminek a színárnyalata barnásabb. Az őszi mintát általában az SSO Gorka E megnevezésű gorkáin látni, külön ruházatról ebben a mintában nincs ismeretem. Ugyanerre az időszakra datálnám a Berezka második reneszánszát, amikor az SSO kihozta a Sumrak nevű álcaruháját.

Brent0331 videója – Figyelem, néha lövést adhat le, ami hirtelen hangos
Brent0331 videója – Figyelem, néha lövést adhat le, ami hirtelen hangos
SSO Partizan őszi oldal

Néhány egységnél dokumentáltak német Flecktarn használatot, de ezt gyanítom csak gyakorlatozáshoz. Ugyanakkor a német pontterep minta ihlette az orosz változatot az Izlomot. Itt egy kicsit el kell különíteni a Skoltól, mert sokan azt hívják Izlomnak, köztük jómagam is. Az Izlom inkább a német minta szögletes variációja, a Skolnak nem csupán a formái mások, de a színezete is. Ma napig elérhető minta, egyenruhákat, gorkákat és álcaruhákat is találni bőséggel belőle. Felszerelési tárgyak viszont nem készültek ezzel a mintával, egyedül a RedZone csinált saját mellényt belőle. Egy darabig különböző SOBR egységek vagy VDV felderítők használták.

Brent0331 videója – Figyelem, néha lövést adhat le, ami hirtelen hangosValamikor a 2004-es évek környékén hozta forgalomba az NPO-SM a Rastr nevű terepmintáját, ami a Podlesok egy továbbfejlesztett változatának tekinthető. Az árnyalat sötétebb lett, az egyenes vonalú foltok mellett megjelentek a pöttyös mikró és kerekebb formájú makro elemek, ezáltal megbontva a térhatást. A Rastr elsősorban az MVD egységeinél volt használatban, ma is elérhető mintázat.

MVD Rastr téli kabátban
Forrás: Red-Alliance fórum


Orosz-Grúz háború

A 2008-as háborúban újabb érdekes terepmintákat lehetett megfigyelni. Ezek nagy része már 2008 előtt is elérhető lehetett, gondolok itt a Sever vagy más néven Flectar-D nevű mintára, amit a Dán M84 alapján képezhettek. A dán terepmintához képest nem szolgai másolat, a fekete nagyobb foltokban van jelen, ritkább is és a világoszöld sem olyan élénk. A VDV-nek készített az SSO egy kifordítható kezeslábast, ami arról felismerhető, hogy általában lobog az emberen, mint egy túlméretezett vitorla.

A másik minta, ami itt jelent meg nagyjából elsőként az a Jagiel, ami a Finn M05-nek a nagyon is kétséges másolata. Ezt a mintát általában az MVD egységei hordták, de nem volt igazán elterjedt. Az álcaruhát a Devyatka/Tactic9 készítette és Anglia névre hallgat, mai napig elérhető termék.

SOBR Moszkva mellett
Forrás: Spetsmag facebook oldala

További 2008-as minta, de nem szerepelt a háborúban, a Progranichnik. Ez a határőrség modernizált terepmintája. Pixel alapú és viszonylag világos színekkel bíró mintázat, létezik belőle egy kicsit rózsaszínesebb árnyalatú sivatagi változat is. Az erdei viszonylag elterjedtebb, lehet kapni olcsó álcaruhától kezdve a gorkáig bezárólag mindenféle változatban.

Porganichnik a valahol a pusztában
Forrás: Spetsmag facebook oldala
SOBR gyakorlaton, a nadrágja sivatagi Progranichnik, a felső Tochka 4
Forrás: English Russia


Kereskedelmi forgalomban született mintázatok

A fenti besorolást a könnyebb csoportosíthatóság érdekében hoztam létre. A Camopedia is ilyen besorolással tárgyalja őket, ami valahol helyén való, mert a minták közül nem mindegyiket fejlesztették ki direkt fegyveres szervezetek kérésére, hanem voltak, amiket megvásároltak a költségvetésükből vagy a saját pénzükön szerezték be testületek tagjai. Az ilyen magán beszerzés nem ritka dolog arrafelé sem.

Kezdjük is a felsorolást az SSO-val, akik a régi szovjet elődök farvizén evezve megint köztudatba hozták a Palma vagy a TTsMK ruházaton látható Palma-Amőba mintákat. Nekik köszönhetjük a fent már említett SS Leto, SS Osen és Berezka mintákat is. Ugyanakkor a legfrissebb versenyzőjük a Spectre és a Spectre SKVO nevű terepminták, amiket már bemutattam a blog hasábjain.

SSO Palma-Amőba
Forrás: Grey Shop
SSO Partizan M – tavaszi/őszi mintával (a tavaszi eltér az SS Letotól színben, ami a nyári minta)
Forrás: Combatgear.blog.huA Devyatka által kifejlesztett minták sorában a Flectar-D mellett egy másik iterációja is létezik a dán pontterepnek, ez pedig a Tochka azaz foltocska névre hallgat. Ez kicsit közelebb van az eredeti dizájnhoz, mind színekben, mind alakzatokban, ugyanakkor itt is megfigyelhető a foltok makro méretűre növelése, a távolabbi álcázás eléréséhez.

Devyatka Tochka4 gyakorlaton
Forrás: Militaryimages.net

A cég két olyan mintával is büszkélkedhet, ami mára inkább kicsit kuriózum, mert nincs tudomásom róla, hogy nagyobb tételben beszerezte volna bármelyik fegyveres szerv. Az egyikük a Sumrak (nem keverendő az SSO álcaruhájával), ami nagyrészt szürkés elemekből és világoszöldből áll, ami a hegyvidékes terepre lett elsősorban kitalálva, de valahol találtam pár fotót róla, hogy városi teszteken is jól szerepelt.

Devyatka Sumrak VDV gyakorlat
Forrás: Red-Alliance fórum

A Sumrakhoz hasonló digitális, de színvilágban teljesen eltérő a Ryab. Pár gyakorlaton készült fotón kívül, ritkábban az FSIN (büntetés végrehajtás) használta.

Egy hasonló sorsú mintázat a cég Prizrak fantázianevű terepmintája, ami egy világos színárnyalatot takar. Eleinte nem hittem volna, hogy működik, de videók és személyes tapasztalat alapján kiderült, hogy városi környezetbe való igazán. A szürkés elemei a beton természetes színéhez jól idomulnak vagy a sárgás, elszáradt aljnövényzethez.

Prizrak terepmintás Anglia álcaruha
Forrás: Youtube Marty Airsoft

Az SRVV vagy Survival Corps nevű cég által kifejlesztett SURPAT (survival pattern), már szerepelt egy mellény erejéig a blogon. Az oroszoknál az FSKN (Szövetségi Kábítószer-ellenőrzési Szolgálat) bevetési egységeit lehetett tetőtől talpig SURPATba öltözve látni, de a titkosszolgálat emberein is megfigyelhető volt a minta. Az SRVV ruházatot, felszerelést is gyárt a mintában és hozzájuk kifejlesztett még egy kopárabb vidékre valót SURPAT Savanna néven, majd egy teljesen új iterációt a SURPAT 3D nevű mintázatot. Ezek a minták megfigyelhetők a Vega Stratégiai Szolgáltató PMC állományán Szíriában.

FSKN Surpatban
Forrás: Reddit
Vitalij Kuzmin tulajdona


Érdekességek

A Ryabnál már szó volt az FSIN-ről, akiknek viszonylag érdekes terepmintái vannak. Inkább ritkaság számba mennek, szerezni belőlük nehéz, ha épp lehetséges egyáltalán. Ilyen minta, a Digital Kamysh vagy más nevén az Ozero. Ezt a mintát csak ők kapták, nem került semmilyen kereskedelmi forgalomba. Létezik városi verzióban is.

Digital Kamysh vagy másnéven Ozero
Forrás: Spetsmag facebook oldala Konstantin Lazarev tulajdona

A másik ilyen minta, a Kazakh Woodlandra hasonlító erdei terepminta, amit túlméretezett álcaruhákon lehet látni. Állítólag az FSIN álcaruha nem egyezik meg a VDV által használt GAMMA által gyártott Kazakh Woodland ruhákkal.

Forrás: Spetsmag Facebook oldala

A ritkább, de még elérhető kategóriába tartoznak a német Blumentarn és a különféle egyedi beszerzéssel, gyártatással előállított Sumpftarn, Splintertarn egyenruhák is.

Slavyanka Blumentarn ruha
Forrás: Vostokbase blog Subcommandante tulajdona
Brent0331 videója – Figyelem, néha lövést adhat le, ami hirtelen hangos

Szovjet korai VSR egy KM-L felderítő ruhán.

Forrás: Red-Alliance fórum, Koalorka tulajdona
FSB valahol a Kaukázusban, a ruha Arktis Digital DPM
Forrás: Shadow of Past Conflicts oldala
GRU az Orosz-Grúz háborúban, woodland és CCE ruhákban
Forrás:Sofx
SSO kísérleti amőba minta az 1943-as levélminta alapján
Forrás: Subcommandante tulajdona
Partizan M SS Leto mintával (pamut 2008-as verzió)
Forrás: Subcommandate tulajdona
Digital Les avagy az “olcsó Surpat” – FSB és FSO használta, nem elterjed és nem közkedvelt
Forrás: Facebook Andrey Sidorov tulajdona
Bal oldalon hasonlít az Izlomra, de nem az… keresés folyamatban
Forrás: https://vk.com/specnazalpha
Splav Tibet mintás gorkája

A Rosgvardia létrehozása és az MVD különböző szervezeteinek beleolvasztása a belügyi csapatoknál is meghozta az egységesítést, a fő mintájuk a nyugati ATACS-FG másolata Mokh vagy Atak néven. Elszórtan, vagy feladat specifikusan természetesen látni más terepmintát is, de nagyrészt ez az irányvonal lett kijelölve számukra.

Mokh azaz a helyi Atacs-FG
Forrás: Spetsmag facebook oldala
Városi Mokh verzió
Forrás: Spetsmag facebook oldala

Ugyanez érvényes a hadseregen belül, a különleges egységeken kívül az EMR és a 6SH122 az elsődleges terepszín.

VDV 6Sh122 tavaszi oldal
Forrás: Gruppa Yug facebook oldala

Az FSB berkein belül nyugati mintára rohamosan elterjedt a Multicam használata.

FSB Alfa talpig multicam cuccokban
Forrás: Gruppa Yug facebook oldala

Az újonnan kialakított SSO (nagyjából a SOCOM megfelelője), Tier 1 egységei Szíriában főleg Multicam és Atacs mintákkal figyelhetők meg.

SSO Szíria 2017-ben
Forrás: Spetsmag facebook oldala

Összegzés

A teljesség igénye nélkül, remélem sikerült egy kis élvezetes olvasmányt összeraknom az orosz terepmintákról és bízok benne, hogy mindenkinek akad valami kedvére való. A cikket a későbbiekben szeretném még csiszolni, mert kimaradt pár érdekesség, meg képek. Ki kell térnem még az itthoni felhasználásra is, mert vannak olyanok, amik játékra jobbak, rosszabbak. A városi mintákat inkább csak a szórakozás miatt ajánlanám, mert rejteni nagyjából semmit nem rejtenek a zöldben. Akik meg komoly hagyományőrzők, nekik mindegy, miben mennek és mennyire álcáz. A téli álcákkal külön nem is vesződtem, mert mostanában nem igazán esett hó itthon, meg különben is a játékosok nagy része gorkában játszik. Szerintem itthonra a legtöbb zöldes árnyalatú minta megfelelő.

Ha tetszett a cikk, kövesd a BratOBlogot a Facebookon is.

Felhasznált források: