KGST… avagy hol piacoljunk

Orosz ruhákhoz, felszerelésekhez elég nehéz volt hozzájutni még a 2000-res évek vége felé is. Ettől aztán nem sok játékos flangált eredeti orosz cuccokban. Mindenkinek megvoltak a maga jól őrzött forrásai, de egyre nagyobb a kereslet világszerte ezekre dolgokra, így a piac változóban van.

Forrás

Kicsiny hazánkban az airsofton belül kis réteget alkotnak az orosz oldal kedvelői és legtöbbször mindig van valami eladó dolguk. A legtöbben játékról, személyesen vagy hallomásból ismerjük egymást, az eladók ezért megbízhatóak. Itthon viszonylag kevés a másik átverése és Softairen vagy Facebookon lehet elsősorban kapcsolatba lépni a legtöbb játékossal. Vatera vagy jófogás lutris, mert néha van, de gyakran nincs a témában semmi. Airsoftbazáron is általában azok az eladók jönnek szembe, akik a fenti két platformon elérhetők.

Itthon kevés katonai bolt tart orosz felszerelést vagy ruházatot, mert nincs akkora kereslet rájuk. Egyedül a Légiós Military-t vagy a military-shop-ot tudom felhozni, ahol lehet ilyesmit kapni.

Európában két olyan boltot tudok mondani, ahonnan érdemes rendelni ilyesmit. Méghozzá a Frontowiec-et Lengyelországban és a RUSVVO-t Szlovákiában. Az első egy kis családi vállalkozás, van offline shopjuk is. Megbízhatóak, csak néha megesik, hogy valamit nem úgy küldenek vagy nem azt küldik, amit kifejezetten rendel az ember (afganisztáni kötszer helyett csecsenföldit). Ugyanakkor Konrádék mindig korrigálnak vagy visszafizetnek. Paypal van nálunk.

A RUSVVO viszonlyag új vállalkozás, Paypal nélkül. A banki utalástól sem kell megriadni, mert eddig akik rendeltek tőlük, mindannyian megkapták a csomagot. Állítólag van utánvét is, de azt még nem próbáltam.

Facebook, mint piactér. A közösségi média korában egy új virágkorát éli ez a szegmens. Amíg a fórumok uralkodtak a Red-Alliance volt az elsődleges fókuszpontja az orosz felszereléseknek, ruháknak, aztán a Facebook rohamosan átvette a helyét. Gondolom nem kell ecsetelnem, hogy gyorsabb, mindenkinek van, azonnal elérhető az eladó, vannak fent képek stb. Viszont ez magával hozta a csalókat is, így érdemes megbízható helyekről vásárolni, mint:

Severnaya Outfitters egy kis vállakozás, amit John Roberts csinál. John Szentpéterváron lakik és a cége orosz katonai ruhák és felszerelések eladásával foglalkozik. Gyakran felvásárol készleteket a szervektől, amikben vannak ritkaságok is (általában nagyon jó állapotban) és nem szokott elszállni az árakkal sem. Paypal van, John remek eladó és nagyon segítőkész, csak ajánlani tudom. Van saját oldala is, de a legtöbb áruját a facebook csoportba tölti fel.

Szürkezóna, avagy GreyShop. Innen nem rendeltem és nem is tervezek. Oké, hogy van Paypal, meg angolul is tudnak, de sokszor találkoztam olyan esettel, hogy a customer service az nem megfelelő. A csomagban nem azt, olyan méretben vagy mintával küldik amit rendeltél, meg drága postával+illetékekkel+adókkal, amiért önmagában nem érné meg nekem ilyenbe belefutni. Nem mindig történnek hasonló esetek, de mi van ha épp Te fognál ki egy ilyet?

Ebay.com óvatosan kezelendő közeg. Olyan mint másik virtuális piactér, ahol az eladók ebből akarnak hasznot húzni (na meg kifizetni a piactér költségeit), így az árak magasak. Hamar kijönnek olyan orbitális összegek a dollár)euró/font árfolyamok miatt, hogy csak nézni lehet. Az orosz eladóknak meg ezek a devizák érik meg igazán. Gyakran a posta is irreális 10-12 ezer ha nem több. Ilyenkor ha az ember valami olcsóbb dolgot venne, ettől nem fogja. Akkor ki kell emelnem, hogy az árak mellett magas az átverési kockázat is. Az első gorkámat innen vettem Barsként reklámozva, ami megjött az egy Ursus volt. Van köztük árban, minőségben különbség. Kivágott címke alapján azonosítottuk be. Nem szóltam, mert használható volt, de gyakran nem is érdemes az ebayyel szórakozni, egy Defender kópia miatt megtanultam. Buyer protection szép és hangzatos szlogen, meg küldjed vissza és a többi, amíg meg nem tapasztalja az ember a bürokráciát, meg a nemtörődömséget ebay oldalról. Kanyarodjunk vissza az eladókhoz. Szóval ők eladni akarnak ezért minden ritkaság, egyedi, különleges, szpecnaz és hasonló bökszavakkal operálnak. Márkaneves keresésre Pl SPOSN vagy SSO kidob olyan vackokat is, ami elé direkt odarakják a NO szócskát, csak hogy listázza a rendszer a holmijukat. Szóval óvatosságra intem a kezdő vásárlókat.

Jótanács a végére:
Ha mégis olyan helyről, személytől vásárolnál, akit nem soroltam fel, javaslom alaposan nézz körbe a neten! Régebben (de sajnos ma is előfordul), hogy Oroszországban kint élő eladó egyszercsak megpattan a pénzeddel. Ahol lehet használj Paypalt, a WesternUnion, banki utalás nekem nagyon necces és inkább lemondok a termékről, mintsem kidobjam a pénzem az ablakon. Sajnos vannak sztorik a neten, hogy X üzletig teljesen rendben volt minden aztán X+1-re eltűnt az eladó meg a pénz is.